Barça
Esports Barça 21/11/2022

Laporta busca per al Barça un gerent que executi i no discuteixi

Joan Sentelles, Josep Maria Messeguer i Maribel Meléndez, entre els candidats interns a omplir part del buit de Ferran Reverter

3 min
Joan Laporta, en primer terme, i Ferran Reverter

BarcelonaL’ambient al despatx de Joan Laporta està més calmat des que Ferran Reverter va deixar el seu càrrec de CEO al Barça al mes de febrer. Les tibantors entre el president i l'executiu per la manera de governar el club causaven una tensió afegida al dia a dia de l’entitat que, des d’aleshores, s’ha dissipat. La raó és que Laporta ha deixat de tenir a dins del Barça l’única persona amb un alt rang que tenia la voluntat de qüestionar-li regularment les decisions. Sense l’antic CEO de Mediamarkt, Laporta no ha tingut cap problema per autoproclamar-se president executiu, afirmar que pretén portar el Barça com una "empresa familiar" i reforçar el seu presidencialisme. 

La marxa de Reverter va comportar que el directiu i tresorer del club, Ferran Olivé, agafés més importància en la presa de decisions i se situés just per sota del president en l’organigrama executiu del Barça. Però Laporta necessita més d’Olivé en aquesta funció –el directiu també comanda una cadena de consultes mèdiques– i, després de deixar-se aconsellar per la seva gent de confiança, considera que la solució més idònia és reinstaurar la figura del director general. “Olivé s’ha dedicat més a l’apartat econòmic i financer, però la part organitzativa segueix coixa. A Laporta li cal una figura de gerent que executi el que decideixi la junta”, expliquen a l’ARA des dels despatxos de la institució. “Els caps de departament sovint desconeixen el que passa als altres departaments”, afegeixen.

Ferran Olivé, tresorer del FC Barcelona.

Per tant, el perfil que ara busca Laporta és molt diferent del de Ferran Reverter. L'activitat frenètica del Barça provoca que com a president executiu no pugui arribar a tot en una entitat en què la quantitat de temes a gestionar és descomunal. Així, el nou director general –Laporta prefereix fer servir aquest terme en comptes de CEO– s’encarregaria de ser una ajuda en el dia a dia i seria una persona més d'executar les decisions que no pas de discutir-les. Amb un paper, per tant, més semblant al que desenvolupava Òscar Grau durant el mandat de Josep Maria Bartomeu que al de Reverter. De fet, el mateix Grau va explicar davant la jutge durant la seva declaració com a investigat pel cas Barçagate que ell només es dedicava a firmar el que li venia sol·licitat des de dalt i que no era ningú per portar-li la contrària al president. 

Laporta busca a dins del mateix Barça

La idea de Laporta és aprofitar l’aturada dels partits del primer equip masculí de futbol durant la disputa del Mundial per trobar el nou director general, tot i que no s’ha marcat una data límit. Això sí, ja hi ha diverses opcions sobre la taula. Després d'entrevistar-se amb alguns candidats de fora del club, ara el focus s’està posant a dins de l’organigrama del Barça. “En el passat es va parlar de Xavier Budó [cap de l’àrea d’esports] i Àlex Barbany [integrant del departament de l’Espai Barça], però tots dos es van acabar descartant”, diuen des del Camp Nou. “Dues figures que també podrien complir la funció de gerent són Joan Sentelles i Josep Maria Messeguer. El problema és que ara lideren dues de les àrees més importants del club: Barcelona Licensing & Merchandising (BLM) i l’Espai Barça, respectivament”, afegeixen. Una altra opció interna és promocionar Maribel Meléndez, directora corporativa de l'entitat, que malgrat la seva gran sintonia amb Reverter ha resistit a l'estructura executiva i és una figura clau en les negociacions amb Goldman Sachs. Ara, a més, està més deslliurada després de l'entrada de Manel del Río com a director financer.

El quart director general de Laporta

Si finalment Laporta designa un nou director general, serà el quart que tindrà com a president del Barça. Durant el seu primer mandat en va tenir dos: Anna Xicoy i Joan Oliver. Xicoy, actual subdirectora general d’operacions a Barcelona Serveis Municipals (BSM), es va convertir el 2004 en la primera dona a exercir aquest càrrec en la història del club després d’haver estat la directora financera durant un any. Abans qui havia fet aquesta funció durant els primers passos de Laporta a la presidència va ser l'aleshores vicepresident econòmic Ferran Soriano. Xicoy va deixar el càrrec el 2008 i hi va arribar Joan Oliver, que prèviament havia dirigit TV3 i havia arribat al club blaugrana el 2007 per encarregar-se de l’oficina de Nova York. S’hi va quedar fins al 2010, quan Sandro Rosell va guanyar les eleccions.

stats