Esports Barça 28/07/2016

El màrqueting catapulta els ingressos del Barça

La vicepresidenta Susana Monje presenta un tancament "excepcional" amb 679 milions d'ingressos en què destaca la renovació de l'acord amb Nike

Martí Molina
3 min
Susana Monje, vicepresidenta esportiva del Barça

BarcelonaUn tancament "excepcional" amb rècord d'ingressos de 679 milions per al Barça. Són els números del club corresponents a la temporada 2015/16, que destaquen per un benefici de 28,7 milions després d'impostos i una reducció del deute de 57 milions. Uns comptes que han passat per l'auditor, que els ha aprovat sense cap excepció, i que ha presentat en societat la vicepresidenta econòmica del club, Susana Monje.

Els ingressos suposen un increment del 12% respecte de la temporada anterior, i augmenten 8,7 milions el que estava pressupostat. A nivell de despeses, Monje ha presentat uns comptes marcats per la "contenció". En total, el Barça ha gastat 630 milions, en els quals s'inclouen 25 milions de provisions de Can Rigalt.

El club ha cobrat més diners, especialment en l'àrea de màrqueting, que ha apujat en 43 milions la facturació. D'aquests, 24 corresponen a la renovació de l'acord amb Nike, signat abans d'acabar la temporada. També té en compte el club la gira nord-americana i els nous patrocinadors. L'altra partida que també ha crescut és la venda d'entrades, afavorida per una política "més agressiva" del Seient Lliure. Això ha provocat que els socis rebessin més diners, de manera que el club ha 'perdut' dos milions en aquest aspecte però en canvi n'ha ingressat nou d'addicionals en les entrades. Finalment, tenen rellevància els diners provinents del Museu, que han augmentat un 20%. Aquest curs, el club ha cobrat 35 milions en aquest concepte.

En clau de salaris esportius, el Barça ha augmentat un 4% la despesa, passant dels 419 als 435 milions, fet que representa un 69% sobre el pressupost (si només es té en compte el primer equip el percentatge baixa fins al 63%). Però Monje ha tret ferro a aquest augment, ja que "és inferior al percentatge de creixement d'ingressos". Això significa que els salaris esportius estan "controlats". És a dir, que es compleix amb el 'fair play' financer que demana la UEFA i encara hi ha marge per afrontar renovacions o incorporacions destacades.

Dels comptes en resulta una ràtio deute/ebitda d'1,94 (amb un deute de 271 milions i un ebitda de 139,6 milions). "D'aquesta manera s'assoleix una xifra inferior al 2,5, tal com estava previst estatutàriament, i abans del previst". De fet, Monje ha comentat que sense l'impacte de Can Rigalt aquesta ràtio hauria baixat fins a 1,72.

El Barça parla amb orgull d'una temporada que considera magnífica a tots els nivells. Era la sensació majoritària entre els directius que van participar en l'última junta de la temporada. Dimarts, el vicepresident Cardoner treia pit pel fet de poder mantenir un equip competitiu sense haver d'apujar els carnets als socis, i aquest dijous ha estat Monje qui ha posat de manifest la "magnífica" feina del departament de màrqueting per augmentar els ingressos i poder fer front a la majoria de fitxatges i renovacions que demana l'àrea esportiva. Ni que sigui per uns dies, el club ha girat full a nivell institucional dels casos judicials i s'ha abonat a les bones notícies.

Aquesta mateixa setmana, també es cancel·la el crèdit sindicat que tenia el club, i que va demanar el 2010, amb l'entrada d'aquesta directiva. D'aquesta manera, segons ha explicat la vicepresidenta, el club deixa de deure diners al banc i només deu diners als clubs als quals ha fitxat jugadors. Un deute que es considera "normal" i habitual, ja que el Barça paga els fitxatges a dos anys i també cobra les vendes, majoritàriament, en dues temporades.

L'impacte de Can Rigalt

La sensació entre l'àrea econòmica és de feina ben feta, tot i que arrufen el nas quan pensen en Can Rigalt i la repercussió negativa que ha tingut en els comptes de la temporada (xifrats en gairebé 30 milions, després de comptar tots els conceptes). Sense aquest laude contrari, que la directiva ha inclòs en els comptes 15/16, el benefici net hauria estat de 54 milions.

De fet, la directiva tenia a les seves mans la possibilitat de reformular els comptes de la temporada 2004/2005. "A nivell legal i mercantil es podia fer", ha comentat Monje. Finalment, la junta va decidir declinar aquesta possibilitat per "evitar reobrir un debat social", ja que implicaria afegir pèrdues al mandat de Laporta. Tot i això, els responsables econòmics del club advertien d'una segona lectura, i és que reformular aquell exercici econòmic hauria implicat reobrir algunes actes tancades amb conformitat, que implicarien una despesa comptable superior al club.

Pressupost d'uns 700 milions

Després de presentar els comptes, l'equip directiu del Barça ja treballa de cara al pressupost de la temporada que tot just ha començat. La previsió és que els comptes estiguin enllestits al mes de setembre, per poder-los portar a l'assemblea, que els ha d'aprovar.

El club, però, no preveu un creixement tan espectacular com aquesta temporada. El motiu principal és que l'acord de patrocini s'ha renovat amb Qatar mantenint les condicions, i no augmentant el preu, com aspirava la junta. Un augment que sí que hauria d'arribar de cara al curs 2017/2018. Per això, aquesta temporada l'àrea econòmica compta que podrà ingressar uns 700 milions.

stats