Barça

El mes d'octubre dictarà sentència al Barça, dins i fora dels terrenys de joc

La directiva afronta una important assemblea de compromissaris els mateixos dies en què el Madrid visitarà el Camp Nou

4 min
Joan Laporta, escortat a l'esquerra per Rafa Yuste i Josep Cubells.

BarcelonaAquest octubre serà clau per veure si arriba una gran revolució al Barça. O si toca esperar per culpa d'un passat que segueix condicionant el present. Després de caure a Lisboa i Madrid sense poder marcar ni un sol gol, el Barça es podrà llepar les ferides en aquesta setmana d'aturada de seleccions que servirà per iniciar un contraatac en totes les línies. Malgrat que els resultats esportius i l'actuació de l'equip encara són pitjors, Joan Laporta confia que aquest serà el mes de l'inici de la recuperació, dins i fora del terreny de joc.

En l’àmbit esportiu, els tres pròxims partits són de vital importància. Primer arriba un València renascut gràcies a la gestió de Pepe Bordalás; després arriba un partit en què tot el que no sigui derrotar el Dinamo de Kíev significarà acceptar quedar fora dels vuitens de final de la Champions, i, finalment, el clàssic, contra un Reial Madrid que també ha patit ensopegades, últimament, però té més pólvora que l'equip de Ronald Koeman. Tres partits a casa, tres judicis. Amb les graderies gairebé plenes gràcies a les noves normes validades per les autoritats. La reacció dels aficionats davant una nova ensopegada podria arribar a modificar de nou els plans sobre qui hauria de ser el tècnic.

De fet, mentre el neerlandès gaudeix d’una inesperada vida extra a la banqueta quan semblava que estava sentenciat, Xavi Hernández segueix a l’espera de poder convertir-se en el nou tècnic blaugrana. Al maig, en una seqüència d’esdeveniments que ara semblen un déjà vu, aquest diari ja va informar de l’interès del club blaugrana per la situació de l’entrenador català i, segons ha avançat el periodista Gerard Romero al seu canal de Twich, Xavi i Laporta haurien aproximat les seves postures els darrers dies en què l'adeu de Koeman es donava pràcticament per fet. El president blaugrana, però, segueix sense tenir decidit que el relleu a la banqueta del Barça hagi de ser Xavi i, mentrestant, en un mes d’octubre clau, l’entrenador neerlandès apurarà les seves opcions al capdavant de la plantilla blaugrana que es jugarà les garrofes a Europa i que viurà el primer clàssic de la temporada.

Ronald Koeman al costat de Riqui Puig durant l’entrenament d’ahir al matí a la Ciutat Esportiva previ al duel contra l’Atlètic de Madrid.

Per la seva part, el tècnic neerlandès ha demanat paciència fins que recuperi tots els efectius. Si en defensa el Barça és un desastre, en atac no carbura. I, segons l'entrenador, cal una mica de temps, ja que ha començat la temporada gairebé sense davanters. En aquest punt, no li falta raó. L'aturada de seleccions servirà perquè Ansu Fati acabi d'agafar ritme. El jove davanter de 18 anys podria ser titular ja contra el València, després d'entrar des de la banqueta en els últims tres partits. A més, durant aquest octubre es podria veure el retorn d'Ousmane Dembélé i el debut de Sergio Kun Agüero. A l'espera de recuperar Braithwaite, que no tornarà fins al gener, Koeman confia que amb aquests reforços l'equip faci un salt de qualitat en atac. Patir més ensopegades a la Lliga, però, podria significar anar-se acomiadant de la lluita per ser campió i quedar atrapat en la sempre incòmoda lluita per assegurar-se acabar entre els quatre primers. Malgrat que el partit contra el Madrid és el més mediàtic, potser el més important és el que jugarà contra el Dinamo. Punxar amb els ucraïnesos equivaldria a gairebé dir adeu a les possibilitats d'acabar entre els quatre primers a la Champions, ja que l'equip quedaria amb un o cap punt després dels primers tres partits.

Una assemblea clau

El partit contra el València, el diumenge 17 d'octubre, coincidirà amb l'assemblea de socis compromissaris del Palau Blaugrana. La junta haurà de defensar davant dels socis presents unes propostes claus per poder aixecar un club agenollat econòmicament per culpa de la nefasta gestió de Josep Maria Bartomeu. En un dels punts claus del dia, Laporta sotmetrà a votació de la massa social una nova proposta de finançament per a l'Espai Barça, la modificació de vuit articles dels estatuts vigents i l'aplicació de dues disposicions transitòries.

Un punt clau serà la modificació de l'article 67, modificat el 2013 per la directiva de Sandro Rosell. Aquest apartat obliga la cúpula a restituir les eventuals pèrdues en dos exercicis i a no superar un sostre d'endeutament equivalent a una xifra "que no superi la quantitat resultant de multiplicar per dos l'ebitda (beneficis abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions)". Dues condicions que, si no es respecten, obliguen la directiva legítima a acabar el mandat abans d'hora i a deixar el club en mans d'una gestora. Ara la junta demana que "l’article 67 dels estatuts quedi provisionalment en suspens i sense efectes, fins a la restitució del patrimoni net positiu". És a dir, l'anterior junta va deixar tants deutes que calen més de dues temporades per normalitzar la situació econòmica. A més, es votarà modificar els anys de mandat dels presidents, passant dels sis actuals a cinc. Altres punts del dia inclouen augmentar el sostre de directius a la junta fins a 25 i la possibilitat d'obrir els processos d'alta de soci per via telemàtica.

Abans de l'assemblea, el club donarà a conèixer els resultats de l'auditoria due diligence sobre la gestió del club els últims anys. I serà aquí quan hauria de quedar clar quina estratègia adopta l'actual directiva. És a dir, si emprèn accions legals contra l'anterior junta o busca altres vies per exigir responsabilitats a la directiva de Josep Maria Bartomeu. Mentre el Barça busca construir un nou futur, segueix tancant carpetes del passat en un octubre amb l'agenda ben carregada.

stats