Derbi

La pissarra del Barça-Espanyol

A través de Jordi Alba i amb els interiors més pròxims a Busquets, el Barça troba camins per progressar contra el 4-4-2 periquito, però necessita retocs al segon temps per millorar prestacions de cara a gol

Les cartes estaven bastant clares en la prèvia d'aquest derbi al Camp Nou i el partit no n'ha destapat cap de sorpresa, més enllà d'acabar amb un marcador bastant més contundent del que podia preveure's pels números defensius de l'Espanyol (4-1). A efectes tàctics, però, pocs girs inesperats. El duel entre Barça i Espanyol s'ha desenvolupat sobre els guions previstos, amb Denis Suárez com la peça més novedosa en l'onze blaugrana i Javi López i Piatti com a substituts dels lesionats Víctor Sánchez i Leo. Ha calgut, però, retocar coses al descans –sobretot, la posició de Neymar– per canviar el monòleg sense ocasions a l'atac-i-gol blaugrana de la segona meitat.

L'Espanyol s'ha estructurat en el seu 4-4-2 més fiable, mentre que el Barça s'ha mogut sobre la base del 4-3-3 habitual.

A partir d'aquí, la batalla de plantejaments ha anat xocant: proposta i contraproposta, sempre sobre un guió d'espera periquita i iniciativa blaugrana. L'equip de Quique Sánchez Flores ha amenaçat amb sortides de pilota controlades, però un cop atreta l'atenció de Luis Suárez i Messi en la pressió, Diego López ha renunciat a la passada curta i ha optat per sacades llargues que han exagerat encara més l'escenari de possessió exclusivament local.

Ni tan sols els intents de pressió alta dels visitants en les accions que iniciava Ter Stegen han alterat la dinàmica.

Contra un rival organitzat en un replegament mitjà, Luis Enrique ha previst diferents mecanismes per resoldre la pressió i progressar. Una acció ha sigut la posició baixa de Jordi Alba, demanant pilotes al costat de Mascherano per fer una sortida de tres. Això ha empès endavant Sergi Roberto i permetia connectar amb Busquets en posicions avançades.

Però el de Badia també ha hagut d'activar la seva sortida de tres, ficat entre centrals, per permetre que l'equip trobés altres vies d'atac. Quan Busquets ha baixat la seva posició, Denis i Iniesta s'han ajuntat per davant de la línia defensiva per donar consistència i seguretat a la pujada dels laterals.

De fet, aquest esquema s'ha acabat d'exagerar quan l'equip aconseguia instal·lar-se a camp rival i progressar, on dibuixava una mena de 2-3-5 que el Barça mirava de dinamitzar. Els blaugranes han mirat de donar ritme a la circulació, amb canvis d'orientació directes del central al lateral incorporat, però no sempre s'ha pogut finalitzar.

Tampoc hi havia urgències, perquè d'un intent de contraatac periquito –l'únic del primer temps– ha nascut l'1-0, després d'una anticipació providencial de Mascherano i d'una assistència precisa i directa d'Iniesta sobre la carrera a l'espai de Luis Suárez. L'uruguaià ha estat molt més actiu que altres dies en aquests contextos, apareixent en zones intermitges i trencant a l'esquena.

Però la tranquil·litat blaugrana venia de la poca amenaça de l'Espanyol, castigat en l'esforç defensiu i sense capacitat per recuperar després els metres perduts i contraatacar.

De tota manera, el Barça ha sortit a la segona meitat amb un pla lleugerament modificat, per mirar de guanyar capacitat finalitzadora. Ha coincidit, també, amb una versió una mica més valenta de l'Espanyol, que ha mirat d'avançar metres per no viure tan aculat a la seva porteria contra un Barça que el sotmetia. I els blaugranes ho han fet amb  Neymar molt més obert a la banda quan l'acció passava a carril contrari. De l'amplitud del brasiler n'han sorgit més espais interiors, que Iniesta i Messi han aprofitat per inventar-se el 2-0 (obra de Suárez) i, poc després, el tercer (de Jordi Alba). 

El Barça jugava a plaer i l'Espanyol s'ha anat sentint cada cop més feble des de les primeres ocasions del segon temps. La lesió de Diego López ha acabat d'estovar-lo, com si la solidesa mostrada en les últimes setmanes fos només cosa del porter gallec. L'actuació de Roberto, insegur i poc destre en els blocatges, no ha ajudat a rebaixar aquesta sensació.

A falta d'un quart d'hora, el partit estava tan sentenciat que Luis Enrique fins i tot s'ha pogut permetre el luxe de donar descans a Busquets i premiar Mascherano –concentrat i encertat en tot el partit–. L'argentí ha gaudit d'un final de partit com a migcentre, reconciliat amb la seva naturalesa futbolística, però l'ha castigat una mica el fet que, poc després que Busquets es retirés del terreny de joc, l'Espanyol hagi fet el gol de l'honor per maquillar la derrota, gràcies a una bona cavalcada de Piatti i Gerard Moreno que ha rematat David López. Messi, però, s'ha encarregat d'insistir en la ferida amb el 4-1 final al minut 90.

Més continguts de