Barça
Esports Barça 14/04/2011

El model Barça té èxit assegurat per a quinze anys més, segons Martí Perarnau

El reconegut periodista s'interfereix en els secrets de la fàbrica de talents blaugrana, que els últims anys ha dotat el primer equip de jugadors inoblidables

Efe
3 min
'El camí dels campions'

BarcelonaCom si es tractés de la fórmula de la coca-cola, un model únic que molts intenten imitar, el Barcelona ha desenvolupat una filosofia de joc que té "l'èxit assegurat en els pròxims deu o quinze anys", segons ha afirmat avui l'autor d'un llibre que desgrana els secrets de La Masia.

Amb el títol El camí dels campions. De La Masia al Camp Nou, el reconegut periodista Martí Perarnau s'interfereix en els secrets de la fàbrica de talents blaugrana, que els últims anys ha dotat el primer equip de jugadors inoblidables, entre ells els tres candidats a l'últim Pilota d'Or, Messi, Xavi i Iniesta.

"Tot va sorgir de la curiositat de saber com era possible que sortissin jugadors tan bons i que després d'ells vinguin alguns encara millors. Però vaig descobrir que no hi ha una fórmula que es pugui expressar en quatre o cinc símbols, sinó que es necessita un llibre sencer per explicar un model que tindrà sostenibilitat en els pròxims deu o quinze anys de forma ininterrompuda", ha apuntat Perarnau en roda de premsa.

Cinc capítols en els quals el periodista identifica els principals protagonistes de la implantació d'un model basat en el planter que ha derivat en l'actual època daurada del club.

Així, Perarnau bateja el tècnic càntabre Laureano Ruiz com l'"avi" que va plantar la llavor en els anys setanta i va començar a apostar per una idea de joc, que al cap de dues dècades va ser implantada radicalment en totes les categories del club, per l'holandès Johan Cruyff, "el pare".

I finalment, després de vint anys més, ha estat l'actual tècnic, Pep Guardiola, l'"hereu" qui "ha agafat aquesta idea i l'ha sublimat", afirma Perarnau.

"Una de les coses que ha fet Guardiola és retrobar el Barça amb la cultura de l'esforç. Ara tots corren com a bojos", ha afirmat l'autor. "El Barça juga al revés de tothom. Els defenses, en lloc de defensar, ataquen i construeixen joc, mentre que els atacants són els primers a defensar com a bojos".

I és que segons el parer de Perarnau, el desenvolupament d'una idea de joc des de les categories inferiors basada en l'aposta pel bon joc ha cristal·litzat en una paraula, "l'idioma Barça".

"És un idioma complex, laboriós, que com tot idioma és important aprendre i assimilar de petit, però que si ho fas quan ets gran és molt més difícil. Això explicaria molts casos coneguts", ha recordat Perarnau, en referència a grans fitxatges que han fracassat en no adaptar-se a l'estil de l'equip blaugrana.

A més, el llibre destaca la "força indescriptible" de La Masia com a institució del club, "no sol com a infraestructura, sinó com a font de formació i educació en valors", així com la tasca "espectacularment amagada" de la xarxa d'observadors del club.

Aquesta exhaustiva captació de talents, ha detallat Perarnau, s'evidencia en què el Barcelona ha seguit els passos de més de 10.000 joves jugadors en l'últim any, dels quals només cinquanta tindran una oportunitat. "Més que el físic, es valora la intel·ligència tàctica, que siguin capaços d'aprendre l'idioma Barça".

En tot cas, el periodista ha opinat que "és complicat" traslladar aquest mètode blaugrana a altres clubs: "Molts vénen a aprendre, el veuen, però no l'entenen. El concepte Masia és tan peculiar, únic, singular i lligat a la idea del club que és difícilment exportable".

Al final del llibre, l'autor adjunta una llista de cinquanta jugadors, des del filial fins als cadets, que sota el seu punt de vista poden ser les estrelles del futur Barcelona. D'elles, Perarnau s'ha aventurat a destacar els seus tres favorits: "Gerard Deulofeu, Sergi Samper i el camerunès Wilfred Kaptoum".

"Però hi ha un embut a l'autopista, ningú vol retirar Xavi o Iniesta, i sota es va fent un embut. Per això, els anys vinents poden augmentar els traspassos amb opció de recompra, ja que és una situació insostenible", ha sentenciat.

stats