Juli López i Tito Blanco: "Xavi ha de ser una peça clau per convèncer Messi perquè es quedi"

i
Albert Nadal
7 min
Juli López i Tito Blanco a la seu electoral de 'Si al Futur'

Juli López (Granollers, 21/07/1969) i Tito Blanco (Benidorm, 15/07/1971), tots dos exfutbolistes i amb passat a La Masia, són dos dels perfils forts del projecte esportiu de la candidatura encapçalada per Víctor Font. López i Blanco desglossen la seva idea de futbol en una estructura que comptaria amb Xavi Hernández i Jordi Cruyff com a principals pals de paller. Atenen l'ARA abans del Granada-Barça.

Per què us vau sumar a Sí al Futur i quin és el vostre rol? 

Juli López: Fa molts anys que em conec amb el Víctor i hem vist i parlat molt de futbol plegats. És un apassionat del Barça i fa set anys ja em va explicar quin club visualitzava per al futur. Em va demanar començar a treballar junts en l’àrea esportiva per fer un equip per tornar al club a aquell model que ens va fer grans arreu del món. Per la meva experiència en el món empresarial, on he creat i gestionat equips des de fa 20 anys, la meva posició seria la de comunicar a l’àrea directiva les decisions preses en l’estructura esportiva.

Tito Blanco: En la meva última temporada com a directiu esportiu del Llevant, la 2018-19, vaig tenir algunes converses amb el Juli, amb qui havíem jugat plegats al Barça B i al Terrassa. La seva idea de projecte i la gent amb qui estaven treballant, com el Xavi, em va animar. Quan vaig acabar el meu contracte amb el Llevant l’any 2019 em vaig bolcar en el projecte, amb una mirada essencial cap a l’origen cruyffista. Treballaria a la secretaria tècnica i també m’encarregaria d’estar en permanent contacte amb els tècnics i els responsables de La Masia, on hi hauria gent com el Joan Vilà, l’Albert Benaiges i el Paco Seirul·lo. 

Hi ha un altre nom per a la secretaria tècnica que manteniu en privat. Alguna pista?

J.L.: És una persona que coneix el model, amb talent i amb qui també hi ha una qüestió de confiança. No podem dir qui és per la seva responsabilitat professional actual. 

Director esportiu, director general d’esports, general manager… No hi ha massa persones a l’hora de decidir? 

J.L.: Al contrari. Estem parlant d’una estructura horitzontal, amb els rols molt ben definits. Evidentment, i més donada la situació actual, s’ha de vigilar molt de no sobrecarregar les estructures, però la veritat és que hi ha molta feina a fer i la nostra idea és la de comptar amb estructures simples i àgils. 

A Xavi l’ubiqueu com a general manager. No prefereix ser l’entrenador?

J.L.: Hem de canviar el marc mental. Tenim l’exemple del Pep [Guardiola]: no pot ser que una persona que, amb el seu talent i la seva estima pel Barça, no estigui al club. Hem de crear les condicions perquè el Xavi pugui estar servint al Barça durant molts anys. Ara el Xavi s’està formant i si la seva il·lusió és ser entrenador del Barça, doncs evidentment que ho contemplem. Però hem pensat en una figura com la que va representar Alex Ferguson al Manchester United: un general manager que coneix el model i crea tota l’estructura esportiva. Actualment hi ha el Ronald Koeman, i això ho volem deixar clar, però el Xavi ha d’estar contribuint amb el Barça des del primer minut. 

T.B.: El Xavi sent que pot ser entrenador, però també sent que pot ser una persona important en el desenvolupament del futbol per ajudar a recuperar l’essència que es va implantar fa molts anys amb Johan Cruyff, que va continuar amb Guardiola i, també, amb alguns matisos, diria fins i tot que amb Luis Enrique. Per recorregut generacional, ara li toca al Xavi. 

Heu anomenat Pep Guardiola diverses vegades. Vau coincidir amb ell al Barça. Us ha assessorat d’alguna manera? 

J.L.: Qualsevol conversa amb el Pep ajuda i tothom sap que s’estima molt el Barça. És una persona propera i amb un punt de vista molt útil. No vull que se’m malinterpreti: si li truca alguna altra persona per ajudar el Barça, ell també hi parlarà. Ja quan vaig rebre la proposta del Víctor fa anys vam anar parlant molt amb el Pep, per recollir les seves opinions. Ell té clar que el Xavi ha d’estar al Barça. Si fa tants anys que és a Manchester és perquè li han posat les condicions perquè se senti bé. Nosaltres volem això aquí per al Xavi, més enllà de si és l’entrenador o no. 

Has parlat últimament amb Pep Guardiola?

J.L.: Durant l'època de la campanya electoral, no. Precisament per no vincular el seu nom amb el procés electoral de cap de les maneres. 

Confieu en Ronald Koeman? 

J.L.: Sí. I li volem donar suport. Ho hem fet evident amb la nostra opinió al voler incorporar ja aquest mercat d’hivern l’Eric García, una petició explícita de l’entrenador. És una llegenda del Barça. 

T.B.: Nosaltres considerem que el Koeman és algú de la casa. Ens consta que està treballant bé. S’ha vist un canvi d’actitud en els jugadors, en la feina del dia a dia i és un entrenador exigent amb els seus futbolistes, una qualitat que nosaltres demanem. Encara hi ha coses en joc i, si l’equip transmet coses positives, té el control dels partits, etc., per què no hauria de seguir? També hem vist una certa evolució i adaptació, variant els sistemes. I tampoc no hem d’oblidar la seva intel·ligència com a jugador. 

Era indispensable fitxar Eric García ara sabent que pot arribar lliure a l’estiu?

T.B: Vaig fer un informe individual del futbolista, complementat amb el de dos analistes més. Consideràvem que reunia les condicions per ajudar al Barça ja aquesta temporada. A més, públicament Koeman havia demanat reforços en aquesta posició. Amb la baixa de Piqué i la lesió que va tenir apartat molt temps a Umtiti, pensàvem que seria un fitxatge molt útil.

J.L: Sabem que la situació econòmica és complicada, però pel cost que hauria suposat el seu fitxatge pensem que era assumible i que, en aquest cas, havia de primar un criteri esportiu. 

Tito Blanco i Juli López

Quin tipus de fitxatges es poden esperar tal com està l’economia del club?

T.B.: Sobretot els futbolistes que acaben contracte a l’estiu i que tinguin perfil Barça. Fins i tot també els que acaben contracte el 30 de juny del 2022. També serà crucial tornar al que van ser els orígens del Barça del Cruyff: treballar amb una metodologia molt concreta perquè més futbolistes del planter puguin arribar a formar part del primer equip. No fa tant, encara que pugui ser anecdòtic, vam veure un onze del Barça a la Lliga format íntegrament per jugadors de la casa. 

De qui estaríem parlant, a banda d’Eric García?

T.B.: Prefereixo parlar dels jugadors que ja hi ha ara. Penso molt en Dembélé i la seva millora. Penso en Ansu Fati, Pedri, Piqué, Sergi Roberto… Crec que hi ha una base de gent de la casa que no la tenen els nostres rivals. I hi ha un jugador que fa 14 anys que està donant un nivell altíssim: Leo Messi. Per mi és el millor de tots el que he vist jugar, i he vist Maradona, Cruyff...

Què s’ha de fer perquè Messi es quedi? 

T.B.: Dependrà d’ell i ja ho va dir: dependrà del projecte esportiu. Messi ha elogiat Guardiola i Luis Enrique. ¿Quin és el següent que el podria fer feliç al Barça? Jo crec que el Xavi. 

J.L.: Pensem que el Xavi pot ser el millor interlocutor perquè li transmeti que amb el nostre projecte se sentirà còmode. A més, pensem que és molt important que l’interlocutor que parli amb Messi sigui una persona amb qui ell tingui confiança. El Xavi ha de ser una peça clau per convèncer el Messi perquè es quedi. Al Xavi li faria molta il·lusió que el Messi es quedés, i el coneix molt bé. 

Hem parlat de les oportunitats per al planter. Fitxatges com el de Trincao suposen enviar un missatge negatiu als joves de la casa? 

T.B.: Els que venen de fora han de ser molt bons per treure oportunitats als de la casa. No ho vull centrar en Trincao, perquè és un jugador que fa temps que segueixo i que crec que té molta qualitat. Ha de trobar el seu lloc en una davantera on ja hi ha jugadors molt bons. Però sí que és cert que a la casa hi ha jugadors com Collado que podrien jugar a aquest lloc. S’ha de treballar de forma molt coordinada perquè hi hagi comunicació entre el primer equip i el planter. El meu fill [Álex Blanco] ha passat per La Masia i he viscut de primera mà la falta de comunicació i el canvi de filosofia i estil que hi hagut els últims anys.

Caldrà vendre futbolistes?

J.L.: La plantilla s’ha d’actualitzar. Cada any hi ha alguna venda. La situació actual és complexa i pot ser que en alguna posició sí que calgui fer alguna venda. 

T.B.: Hi ha casos de futbolistes que potser no han tingut el rendiment esperat al Barça. Això no vol dir que siguin mals futbolistes. També caldrà mirar els jugadors cedits, com Aleñá o Miranda, i que es poden recuperar.

I una gran venda, com per exemple, Coutinho?

J.L.: Són temes que segur que estaran damunt de la taula i són decisions consensuades que s’hauran de prendre mitjançant un equilibri tan esportiu com econòmic. S’ha d’assegurar la viabilitat del club, però estic convençut que la temporada que ve hi haurà una bona plantilla. 

Anem acabant. Per què a Coutinho i Griezmann els costa tant encaixar al Barça?

J.L.: No dubto de la seva qualitat, però aquestes figures sempre han encaixat quan la majoria dels jugadors de la plantilla són de la casa. Això fa que l’adaptació a un model sigui molt més fàcil.

T.B.: Afegiria que, quan les coses no van bé, si hi ha una base de jugadors formats a la casa, el vestidor és més fort.

L'última pregunta. Quina és la vostra proposta per al futbol femení?

J.L.: S'ha de seguir potenciant l'equip i i l'estructura esportiva que hi ha, que ha funcionat molt bé. L'equip té una posició de referència a nivell estatal i s'ha de seguir treballant per assolir també èxits a nivell europeu. Però estem molt contents amb la tasca del Lluís Cortés i de la secretaria tècnica amb el Markel Zubizarreta. També volem impulsar una Masia femenina per potenciar l'arribada de jugadores de la casa al primer equip.

stats