Lliga Endesa

Els 10 aspectes tàctics que han transformat la defensa del Barça Lassa

Anàlisi dels canvis que han evitat que els últims dos rivals anotin més de 55 punts

"Durant els quatre primers dies amb Svetislav Pesic no vam entrenar res d'atac. Només vam treballar la defensa, i això dona una pista clara al jugador de cap on vol anar l'entrenador. Vam treballar molt el sistema defensiu i les transicions. Quan un entrenador ho té tan clar, el jugador també. O defensàvem o no guanyaríem. O defensàvem o jugaria un altre company. Això ens va portar a fer més bé les coses en defensa. Després Pesic va confiar en el nostre talent ofensiu. Ens va donar llibertat i va apuntalar quatre coses que ja teníem. A partir d'aquí ens va demanar que prenguéssim decisions, que no dubtéssim i que no féssim dubtar els companys. Ens va convidar a seguir la nostra primera intuïció. Si ens equivocàvem, ens equivocàvem. Això és bàsquet, tothom s'equivoca. L'equip que s'equivoca menys guanya els partits. Tenir la simplificació tan clara és el que ens va ajudar".

"Durant els quatre primers dies amb Svetislav Pesic no vam entrenar res d'atac"

Pau Ribas Base del Barça Lassa

Pau Ribas resumeix amb aquesta frase la metamorfosi del Barça Lassa, que aquest diumenge (18.30, #0) disputa el clàssic. L'equip blaugrana arriba al partit contra el Reial Madrid animat per les dues victòries contra l'UCAM Múrcia i l'Estrella Roja, dos rivals que no van poder superar els 55 punts, però conscient que l'etern rival, tot i el títol de la Copa del Rei i la baixa de Luka Doncic, continua estan un esglaó per sobre. El vestidor culer, però, se sent amb arguments per discutir-li la victòria.

Què ha canviat a la defensa del Barça Lassa?

1. La transició és clau i la defensa comença en l'atac mateix. Pesic vol empènyer l'equip a agafar més de 15 rebots ofensius i a perdre menys de 12 pilotes.

2. Per evitar les transicions ofensives del rival, els jugadors no dubten a utilitzar les faltes com un recurs tàctic més. Pesic vol que el rival anoti menys de 18 punts en contraatac.

3. Tots els jugadors del Barça pressionen ara l'inici de l'atac rival. Aquesta norma, pensada per restar segons a la possessió de l'adversari, inclou els pivots.

4. Els jugadors de l'equip blaugrana intenten fer un 'trap' en el moment precís en què la pilota travessa la línia del mig del camp, que es converteix en un defensor més.

5. Una vegada arribats al cinc contra cinc, els jugadors del Barça Lassa embruten molt bé les línies de passada i dificulten així qualsevol moviment de pilota que tingui pensat el rival.

6. Un dels grans objectius de la defensa és evitar que el rival pugui invertir la pilota del costat fort al costat dèbil amb facilitat.

7. Els desplaçaments sense pilota també són més difícils ara. Els jugadors culers utilitzen el 'body check' per entorpir la trajectòria dels rivals. El camí desitjat deixa de ser un camí possible.

8. La defensa del bloqueig directe ha canviat molt i en la majoria de situacions els pivots no surten al flaix sinó que esperen en una zona intermèdia que els permet evitar la penetració de l'exterior i controlar la continuació de l'interior. Creix la responsabilitat del defensor exterior, que ha d'intentar passar el bloqueig per dalt.

9. El sistema d'ajudes s'ha clarificat molt i els jugadors col·lapsen més bé la seva àrea defensiva.

10. El treball defensiu s'acaba amb la recuperació de la pilota o el rebot defensiu. Pesic vol reduir el nombre de rebots dels rivals i deixar-los per sota de 10.

Més continguts de