BÀSQUET
Esports Bàsquet 11/12/2010

Paguen 4,3 milions de dòlars per un tros de paper... amb 120 anys d'història i olor de bàsquet

La família de James Naismith subhasta el manuscrit de dos fulls que conté les tretze regles bàsiques del bàsquet

àlex Gozalbo
2 min
Els dos fulls que contenen les 13 regles bàsiques del bàsquet.

BarcelonaUn tros de paper va ser venut ahir per 4,3 milions de dòlars (3,2 milions d'euros). No és un retall qualsevol, sinó el manuscrit en el qual un professor d'educació física va establir les tretze regles bàsiques del bàsquet. El document, que compta amb gairebé 120 anys d'història, es va vendre a la casa de subhastes Sotheby's de Nova York.

La venda dels dos fulls va sobrepassar amb escreix les expectatives de la casa de subhastes, que havia pronosticat que aquest lot aconseguirà entre el milió i mig i els dos milions de dòlars. El seu creador va ser James Naismith, el professor d'educació física de Springfield (Massachusetts), on avui en dia se situa el museu Hall of Fame.

Els diners obtinguts de la venda d'aquest escrit únic, que fins ara havien estat de la família del seu autor, seran destinats a la Fundació Internacional de Bàsquet Naishith, que promociona i reconeix l'esperit esportiu.

"Naismith i la seva família han conservat un dels grans documents en la història de l'esport i la cultura nordamericana: l'original de dues pàgines mecanografiades de les normes que, com s'assenyala en la part inferior del segon full, es va penjar al gimnàs per tractar que els nois aprenguessin les regles", explica Selby Kiffer, especialista de Sotheby's.

"Estic molt orgullós del que va aconseguir el meu avi durant la seva vida, així com del llegat d'esportivitat i treball en equip que sobreviu avui dia", diu el seu descendent Ian Naismith.

Les tretze regles, tal com recorda la Viquipèdia, són:

1. La pilota pot ser tirada en qualsevol direcció amb una o les dues mans.

2. La pilota pot ser colpejada en qualsevol direcció amb una o les dues mans, però mai amb el puny.

3. Un jugador no pot córrer amb la pilota. L'ha de llançar des del lloc on l'agafa.

4. La pilota ha de ser subjectada amb o entre les mans. Els braços o el cos no poden usar-se per a subjectar-la.

5. No es pot empentar l'oponent, agafar-lo o colpejar-lo. La primera infracció sera castigada amb una falta, la segona el desqualificarà fins que encerti un tir o si hi ha una intenció de lesionar, es desqualificarà fins la resta del partit.

6. Es considerarà falta colpejar la pilota amb al puny, les violacions de les regles 3 i 5, i el descrit a la regla 5.

7. Si un equip fa tres faltes consecutives, es contarà un punt per a l'equip contrari.

8. Els punts s'aconseguiran quan la pilota es llenci i caigui dins de la cistella i s'hi quedi. Si es queda al límit i un contrari mou la cistella, contarà com a punt.

9. Quan la pilota surti fora de banda, serà llançada a dins del camp i jugat per la primera persona en tocar-la. En cas de dubte, l'àrbitre tirarà la pilota en línia recta cap al camp. La persona que saca té cinc segons per a fer-ho.

10. L'àrbitre auxiliar sancionarà als jugadors i anotarà les faltes i avisarà a l'àrbitre principal quan algun equip cometi cinc faltes consecutives. També podrà desqualificar jugadors, d'acord amb la regla 5.

11. L'àrbitre principal decidirà quan s'aconsegueix un punt i portarà el marcador.

12. El temps serà de dues mitats de 15 minuts amb un descans entre les dues parts.

13. L'equip que aconsegueixi més punts guanya.

stats