Lliga Endesa
Esports Bàsquet 04/01/2012

Les 5 grans diferències entre la defensa del Reial Madrid i el Barça Regal

Els dos grans arriben al clàssic (20.45 hores, Teledeporte) com a grans favorits per endur-se el títol gràcies a la qualitat dels seus jugadors, però sobretot com a conseqüència de les seves defenses

àlex Gozalbo
2 min
Pablo Laso i Xavi Pascual.

BarcelonaReial Madrid i Barça Regal es jugaran aquest dimecres (20.45 hores, Teledeporte) el lideratge de la Lliga Endesa. Els dos grans arriben al clàssic com a grans favorits per endur-se el títol gràcies a la qualitat dels seus jugadors, però sobretot com a conseqüència de les seves defenses. Ningú treballa aquest apartat millor que els dos dominadors de la competició. Defensivament els dos equips presenten almenys cinc grans diferències:

1. Cedir la iniciativa

El Barça Regal és un mur que cedeix la iniciativa al rival, però que no el deixa moure's amb comoditat i exigeix esforç als atacants. La gran aportació de Xavi Pascual ha sigut aconseguir que els cinc jugadors en pista s'involucrin en la defensa de cada acció, independentment de si succeeix a prop d'ells o no. El Reial Madrid és més atrevit i no espera, sinó que planteja una defensa que ja obliga el rival a proposar un atac determinat.

2. Adoptar riscos

El Barça Regal intenta no cometre errades en defensa. El Reial Madrid, en canvi, adopta riscos més grans. Els jugadors exteriors pressionen molt les línies de passada. Això permet a l'equip robar moltes pilotes i sortir al contraatac. En cas de no aconseguir recuperar la pilota en primera instància, aquesta defensa del conjunt blanc també condiciona el joc del rival, ja que pràcticament l'obliga a penetrar cap a cistella, escurçant el seu atac i realitzant un tir en els primers segons de la possessió. A dins de la zona Pablo Laso situa gent com Ante Tomic (2,17) o Mirza Begic (2,16), pivots alts que alteren molts llançaments, rebaixant el seu percentatge d'encert i garantint-se el rebot defensiu, que li permet, una vegada més, iniciar el contraatac.

3. Defensa del bloqueig directe

El Barça Regal nega el bloqueig directe als laterals, on el jugador exterior evita que el rival avanci en aquella direcció, i utilitza l'ajuda del pivot, que salta a la línia de bloqueig, als centrals. El Reial Madrid utilitza una disposició nova: el jugador exterior s'anticipa a la situació, evita el contacte amb l'interior rival i espera l'atacant a l'altra banda.

4. Ajudes interiors

A diferència del Reial Madrid, quan la pilota arriba a un jugador interior que pretén jugar d'esquena a cistella, el Barça Regal gairebé mai envia ajudes defensives. Xavi Pascual explota les virtuts dels seus jugadors alts, molt capacitats per contenir aquestes situacions.

5. Defensa en zona

El Barça Regal de Xavi Pascual no utilitza habitualment la defensa en zona, mentre que Pablo Laso ha traslladat del Lagun Aro GBC al Reial Madrid algunes disposicions zonals.

stats