NBA

Serge Ibaka, de l'Hospitalet a l'Olimp de la NBA

En la seva segona final ha aconseguit el seu primer anell de campió de la NBA

"Em sento com un campió". Originari de la República del Congo, Serge Ibaka, campió aquesta matinada de la NBA amb els Toronto Raptors, té un passat català. Fill d'una família amb gran tradició basquetbolística, el '9' dels Raptors ja destacava a les lligues nacionals, fet que el va portar fins a Catalunya. Amb només 17 anys, el pivot va aterrar a casa nostra per formar part de l'equip júnior de l'Hospitalet. Una sèrie de problemes burocràtics van impedir la seva continuïtat en el quadre hospitalenc i el jugador va marxar cedit a les files del DKV Joventut. El seu pas per Badalona va durar una temporada fins que va decidir retornar al primer equip de l'Hospitalet per competir a la categoria LEB or.

Dues temporades a l'elit del bàsquet espanyol van ser suficients perquè l'esportista congolès deixés mostres de la seva qualitat. L'any 2008 va ser escollit en la 24a posició del Draft de la NBA pels Seattle Supersonics, club que va acordar la cessió d'una temporada al Ricoh Manresa. La formació del talentós pivot va seguir a Catalunya i va ser de gran ajuda per acabar de polir els detalls d'un pivot guanyador. La seva gran temporada a l'ACB va cridar l'atenció de grans franquícies nord-americanes i van ser els Oklahoma City Thunder els que van pagar la seva clàusula de rescissió.

La seva adaptació a la NBA va sorprendre molta gent i el jugador va agafar confiança amb molta facilitat. Molts minuts, bons percentatges en anotació, un dels 'rookies' de l'any i participacions en concursos de l'All-Star van significar un gran pas endavant en la seva trajectòria professional a la millor lliga del món. El tancament patronal de la NBA el va portar a viure una etapa temporal a Madrid, on només va ser 40 dies. En el retorn a la seva competició, es va trobar davant el seu primer gran repte: finalista de la NBA.

Els Oklahoma City Thunder van perdre 4-1 la final davant els Miami Heat, però va ser una derrota de gran aprenentatge per a un Ibaka que amb 22 anys havia superat esglaons de manera accelerada. Quatre anys més tard va abandonar Oklahoma per firmar un contracte d'un any amb els Orlando Magic, equip en el qual no es va acabar de sentir del tot còmode. D'Orlando a Toronto.

El seu últim traspàs, que el va vincular l'estiu del 2017 als Toronto Raptors, ha sigut l'últim pas que ha necessitat el pivot d'origen congolès per assolir la fita més important de la seva història. Protagonista per la seva participació esportiva, reconegut pel seu afable caràcter i referent interior de l'equip canadenc, Ibaka ha establert una connexió màgica amb el seu gran amic Marc Gasol.

Tercer espanyol en aixecar el trofeu de campió de la NBA després dels germans Gasol, Serge Ibaka ha escrit una pàgina més en la història del bàsquet català. De l'Hospitalet a l'Olimp del bàsquet mundial. Un trajecte de Brazzaville a Toronto, en el qual el jugador recorda amb especial emoció el seu pas per Catalunya.

Més continguts de