Barça
Esports Bàsquet 23/10/2011

Les 5 nits màgiques del Palau Blaugrana

Tres redactors de l'ARA, Àlex Gozalbo, Martí Molina i David R. Jover, repassen els cinc millors partits que s'han jugat en un pavelló que aquest diumenge fa 40 anys

Ara
3 min
Palau Blaugrana.

BarcelonaEl 23 d'octubre del 1971 es va inaugurar el Palau Blaugrana amb un partit de voleibol i un d'handbol. Quaranta anys després, tres redactors de l'ARA, Àlex Gozalbo, Martí Molina i David R. Jover, repassen els cinc millors partits que s'han jugat en aquest mític pavelló famós:

1. La remuntada contra el Veszprem

"Era el 2 de març de 1998. El Barça d'handbol, el de Valero Rivera, Masip, Urdangarín i companyia dominaven l'handbol mundial. El Dream Team estava en plena efervescència, en part, per l'efecte Palau. El pavelló blaugrana era un fortí que s'omplia a cada dia de partit, i aquell no va ser una excepció. El Barça havia perdut contra el Veszprem a l'anada per 33-28, i necessitava guanyar de 5 gols per superar els quarts de final de la Copa d'Europa. Però el partit es va encallar més del previst. Al descans els de Valero no només no havien remuntat, sinó que també estaven perdent per 13-15. Als 7 minuts de la represa, el marcador arribaria a un alarmant 16-21: el Barça necessitava remuntar 10 gols en poc més de 20 minuts. Però aquell equip estava fet pels miracles, i es va conjurar per jugar a l'handbol com els àngels. I ho va aconseguir. Amb un Palau ple a vessar, que no va abandonar els seus herois malgrat anar per darrera al marcador, de mica en mica es va anar eixugant aquella diferència. Fins a la cirereta final: un cop de canell magistral d'Iñaki Urdangarín a falta de 8 segons; una pilota que es colava entre la defensa hongaresa, passava entre les cames del porter, anotava el definitiu 32-27 i significava un bitllet per les semifinals de la Copa d'Europa", recorda Martí Molina.

2. La Lliga de Petrovic

"El Barça havia guanyat dues lligues consecutives de bàsquet i l'estiu de l'any 1988 el Madrid es va reforçar amb Drazen Petrovic. La jugada li va servir per guanyar la Copa del Rei i la Recopa, però no el títol de Lliga. La final es va decidir en un mític cinquè partit al Palau Blaugrana (96-85). El Madrid, que va acabar l'encontre amb quatre jugadors, va culpar Juanjo Neyro en un dia en què els àrbitres van assenyalar-li 40 faltes personals", explica Àlex Gozalbo.

3. La primera Recopa

"El meu pare sempre m'ho comenta. 'El fly entre Serrano i Sagalés és un dels millors finals que recordo', diu. Era l'any 1985. Partit de tornada entre Barça i CSKA de Moscou. A l'anada, el Barça va perdre per 30-23, però a la tornada, al Palau, el fly amb gol final de Sagalés va posar el 27-20 final al marcador. Els gols a camp contrari van valer una final, però l'ingeni de Serrano i Sagalés -que es va repetir a la final de la temporada següent- encara és a les retines dels aficionats més veterans del Palau Blaugrana", diu David R. Jover.

4. Una final de la Korac inoblidable

"Recordo que a Sasha Djordjevic li agradava transmetre seguretat des d'abans que comencessin els partits importants i que sovint ballava durant la roda d'escalfament, mentre esperava rebre la pilota. Això va fer minuts abans del partit de tornada de la final de la Korac de 1999, quan el Barça de bàsquet necessitava remuntar 16 punts. Al final el conjunt blaugrana es va imposar per 17 de diferència en una altra de les nits màgiques del Palau Blaugrana", recorda Àlex Gozalbo.

5. La desena Copa d'Europa d'hoquei patins

"El que estava sent un partit plàcid, amb 5-1 al marcador, va acabar sent un matx molt patit. El Porto no es va donar per vençut i va posar el 5-4 -resultat de l'anada- a l'electrònic i va forçar la pròrroga. Tot i que no s'ho mereixien, els portuguesos van estar a punt de guanyar, però les gairebé sis mil persones que omplien el Palau Blaugrana van empènyer el Barça de José Lorente cap a la desena Copa d'Europa. Ayats, quan restaven quaranta segons va anotar el gol que valia un títol europeu i significava la vuitena consecutiva i la desena en total. En ocasions comptades s'ha vist un Palau tan animat en un partit d'hoquei patins", explica David R. Jover.

stats