BÀSQUET

Adeu al jugador que va acabar amb el tòpic d'esportista-ruc: es retira Sitapha Savané

El senegalès anuncia la seva retirada als 39 anys

Dos mesos després de jugar el seu primer partit amb la Penya, Sitapha Savané entenia perfectament el català. Al pivot senegalès de la Penya li va costar parlar-lo, però va anar a classes per millorar el seu nivell. El jugador, que es va descarregar una aplicació per a l'iPhone per complementar el seu aprenentatge, practicava veient documentals sobre Lluís Llach i el 'Polònia' a la televisió. Fill d'un excandidat a la presidència del Senegal i d'una professional de les Nacions Unides, Taph es va interessar ràpidament per la política, arribant a fer xerrades per explicar el seu punt de vista sobre el procés. "No es pot mantenir dins d’una relació a qui no hi vol ser. Si els catalans no volen seguir a Espanya, no hi seguiran", va dir. Tot i deixar clar que ell era contrari a la independència, les crítiques dels nacionalistes espanyols van aixecar polseguera.

El grau d'integració que Savané va posar en pràctica a Badalona no és diferent al que va tenir a Menorca, Tenerife, Las Palmas o Madrid, on aquest dimecres va anunciar la seva retirada. Després de quinze temporades i gairebé 500 partits a la Lliga Endesa, el capità del Movistar Estudiantes plega. En fer-se pública la notícia, els aficionats dels seus exequips van rivalitzar per veure on s'havia fet estimar més.

La infància de Savané no va ser com la de la resta de nens. Quan era petit resava per la llibertat de Mandela i un dels seus referents va ser Thomas Sankara, conegut com el Ché Africà. Un dia va veure com s'emportaven a la presó per motius polítics el seu pare. La seva mare, una històrica feminista africana, va acceptar que anés a l'Escola Naval nord-americana per consell de l'expresident nord-americà Jimmy Carter. "Sitapha Savané és el jugador intel·lectualment més interessant del bàsquet", resumeix el periodista Quique Peinado.

"Els esportistes no són rucs, però n'hi ha alguns en el gremi que no ajuden gaire. En la seva defensa diré que no és fàcil viure amb una càmera i un micro permanentment al davant", va dir el dia que va ser entrevistat per Andreu Buenafuente. Savané va aprofitar la seva visita al plató televisiu per deixar anar que els esportistes havien de pagar més impostos. "Dir que els que més guanyem som els que més hem de contribuir no em sembla el més revolucionari del món", va explicar el jugador, que és economista.

Savané no ha estat un jugador com els altres i tampoc es retirarà de la mateixa manera. El primer que farà és fer un màster en administració d'empreses presencial . "Hi ha moltes altres coses que em criden l'atenció, que he tingut pausades durant molt de temps. Vull parar el bàsquet per dedicar-m'hi", va assegurar. El senegalès va ser nomenat ambaixador de la Fundació Estudiantes per representar "els valors, el compromís social i l'esportivitat d'aquest equip", segons va recordar Fernando Galindo, president del club.

Més continguts de