Bàsquet - NBA

Toronto, la ciutat oblidada pendent d'un títol inesperat

Els aficionats canadencs recuperen l'esperança amb els Raptors

Nav Bhatia va arribar a Toronto als anys 80. Era enginyer de professió, però els seus problemes inicials amb l'idioma van dificultar-li l'accés al món laboral, així que es va posar a vendre cotxes per arribar a final de mes. En tan sols 90 dies va aconseguir facturar 127 cotxes. La seva reputació va anar creixent i, gràcies a això, també els seus ingressos. El salt econòmic li va permetre comprar el concessionari i convertir-se en una d'aquelles inesperades històries d'èxit que tant agraden als nord-americans. Quan l'any 1995 els Toronto Raptors van debutar a la NBA, Bhatia es va convertir en un dels fans més fidels i assegura que no s'ha perdut cap partit de la franquícia canadenca.

No hi ha celebració dels Raptors en què no aparegui Bhatia, que es disputa amb Drake el títol honorífic de millor aficionat dels Raptors. Assegut sempre a primera fila, on les seves sobreactuacions fan les delícies dels realitzadors televisius, el famós raper és a la franquícia de Toronto el mateix que Jack Nickolson als Lakers o Spike Lee als Knicks. La seva presència s'ha convertit en una icona habitual que interactua amb els jugadors, tant locals com rivals.

Les franquícies esportives sempre han combinat bé amb la ciutat més gran del Canadà. Els Maple Leafs, per exemple, van construir-se una dinastia a la lliga d’hoquei sobre gel (NHL) durant els anys seixanta, i e ls Blue Jays van guanyar les World Series de beisbol (MLB) l'any 1993, però Toronto fa més de dues dècades que no celebra res d'important. El Toronto FC es va endur el títol de la MLS l'any 2017, però el futbol és un esport secundari que no forma part de les quatre grans 'majors'. Els Raptors, a una sola victòria del seu primer títol de campions a la NBA, han fet créixer l'esperança dels aficionats locals.

Toronto és una ciutat moderna que no té res a envejar a les grans capitals del món. Les baixes temperatures són una de les poques crítiques que se li poden fer. La franquícia ha sabut expandir en els últims anys l'èxit dels Raptors a tot el Canadà i el clímax ha arribat amb l'eliminatòria pel títol contra els Golden State Warriors. L’artista Noah Tiktak, per exemple, viu a la comunitat de Rankin Inlet, a gairebé 2.500 quilòmetres al nord-oest de Toronto. La seva passió per l'equip el va portar a popularitzar 'We the north', un lema que ha fet fortuna i que ha servit per recuperar l'orgull d'un país massa sovint menystingut.

Dues oportunitats per ser campions

Després de la derrota en el cinquè partit de les finals, els Toronto Raptors de Marc Gasol disposaran de dues oportunitats per aconseguir el títol de campions. El sisè partit de les finals es jugarà divendres a la nit (3 hores, #Vamos i Movistar Deportes) a l'Oracle Arena. Si fos necessari, el setè i definitiu partit es disputaria dilluns a la nit a Toronto (2 hores, #Vamos i Movistar Deportes).

Més continguts de