26/09/2021

Aprendre amb un somriure

2 min
Algunes de les entrenadores del projecte

El món és millor gràcies a les persones que s’arremanguen. Al Karia, per exemple, és una associació catalana de solidaritat i cooperació internacional per al desenvolupament que té com a objectiu col·laborar i acompanyar les poblacions rurals no industrialitzades dels països en vies de desenvolupament. Un dels seus últims projectes va tenir el bàsquet com a protagonista i es va dur a terme a Kolda, al sud del Senegal. La iniciativa -amb el suport de la Universitat de Barcelona, l’Inefc, la Federació de Bàsquet del Senegal i el programa BQ Solidari de la Federació Catalana de Basquetbol- va utilitzar la formació d’entrenadores per empoderar un col·lectiu que massa sovint és silenciat.

La iniciativa va ser un èxit i va aconseguir engrescar molta gent. Cadascú hi va aportar el que va poder. El Club Esportiu Maristes Montserrat de Lleida i el Club Bàsquet Santa Perpètua, per exemple, van organitzar la recollida del material que es va fer servir al Senegal. “L’experiència va ser molt enriquidora. Vaig valorar molt com es van implicar en la formació que els vam oferir. Totes les participants eren noies i s’hi van implicar molt. Tenien moltes ganes d’aprendre i ho van demostrar des del primer dia fins a l’últim”, explica Vidal Sabater, un dels impulsors del projecte.

“Una de les coses que més recordo és la seva valoració final. Ens van dir que poques vegades havien tingut formacions que les haguessin posat al centre de l’aprenentatge. Van sentir que el més important era que elles arribessin a les seves pròpies conclusions i fossin les protagonistes. «Mai ens havien fet una formació amb un somriure a la boca», ens van dir. No estaven acostumades a un mètode que posés l’accent en valors com la confiança en un mateix”, diu.

El projecte té una durada de tres anys i compta amb un gran volum de recursos metodològics, amb múltiples exercicis per treballar tant aspectes tàctics i tècnics com actituds relacionades amb els valors que aporta el bàsquet. Totes les participants van rebre un diploma i també es farà un curs de monitor de lleure esportiu per millorar la seva formació, amb la participació de la UB i l’Inefc. “L’any que ve tenim la intenció d’ampliar aquestes formacions en altres indrets del país per potenciar l’esport femení. L’objectiu és donar continuïtat a aquests primers passos i que també puguin venir a Catalunya per veure com és el nostre funcionament”, avança Sabater.

stats