Un derbi català de dues velocitats (62-80)

i
Àlex Gozalbo
Nikola Mirotic i Pau Ribas

BadalonaEl Barça va desmoralitzar el Joventut de Badalona en un derbi català que va evidenciar la diferència física que actualment hi ha entre els dos equips (62-80). L’equip blaugrana, que es va sentir molt superior, va sentenciar el partit durant un tercer període que va començar amb un contundent parcial de 0-17. La Penya no va competir al nivell habitual.

Carles Duran va tenir la baixa de Neno Dimitrijevic. “Pensàvem que podíem ser més a prop. Hem començat massa tous. Al tercer quart no hem sigut capaços de jugar pel nivell físic del Barça i hem utilitzat molt malament les faltes personals. És una llàstima”, va analitzar l’entrenador vilassarenc de la Penya. Ferran Bassas, que va anotar 15 punts, va ser un dels pocs jugadors locals encertats en un diumenge en què la Penya va perdre setze pilotes. Els percentatges d’encert, un 34% en tirs de dos i un 25% en triples, van ser una llosa decisiva.

Víctor Claver va reaparèixer en una tarda en què Sarunas Jasikevicius va descartar Léo Westermann i Rolands Smits. L’aler valencià, que no jugava un partit des del mes d’octubre per culpa d’uns problemes a la fàscia del peu dret, va disputar 20:29 minuts al Palau Olímpic de Badalona. “Hem començat el partit amb una mentalitat molt correcta. Hem estat encertats en els primers dos quarts i hem completat un bon partit”, va opinar el tècnic lituà del Barça. Nikola Mirotic, que va anotar 21 punts en tan sols 17:33 minuts, i Leandro Bolmaro van ser alguns dels jugadors més destacats d’un equip blaugrana que va poder repartir els minuts. “Hem fet un treball excel·lent. L’equip ha reaccionat després del partit de divendres”, va dir l’argentí.

Com si es volgués treure l’espina del partit de divendres contra l’Asvel Villerubanne, l’inici del Barça va ser molt bo. Animat per Nick Calathes i Nikola Mirotic, que van anotar els primers 20 punts de l’equip blaugrana, el conjunt visitant va aprofitar un parcial de 0-10 per obrir la primera escletxa en el marcador (11-23). El nivell físic de la defensa culer va expulsar de la pista el Joventut de Badalona, que va tenir problemes per realitzar el seu joc habitual. Obligat a renunciar a les posicions de tir que desitjava, els percentatges de la Penya no van ser bons i la diferència va augmentar fins als 18 punts (19-37).

Sense punteria des de la línia de 6,75 metres (3/16), la Penya tan sols es va animar quan va aconseguir recuperar alguna pilota i accelerar la seva transició. El Joventut de Badalona, que tan sols va cometre vuit faltes en els primers 20 minuts, va arribar al descans amb un desavantatge de 13 punts (32-45).

Brandon Davies, que no va jugar durant la primera meitat, va començar el tercer quart com a titular, una circumstància que resumeix la profunditat de banqueta d’un Barça que va trigar poc a arribar a una renda de 30 punts (32-62). La Penya, que va encaixar un parcial de 0-17, va necessitar més de set minuts per anotar la seva primera cistella. Duran va intentar trencar el ritme del rival blaugrana introduint una defensa zonal en moments puntuals, però l’estratègia no va tenir incidència en un escenari molt favorable als interessos del conjunt visitant (38-65).

La Penya va intentar fet net en un quart període que va començar amb un parcial de 6-0. Però el Barça no es va deixar enredar. Amb el guanyador decidit des de molt abans, els dos equips van disputar els últims minuts mirant de reüll els respectius compromisos europeus d’aquesta setmana. El conjunt verd-i-negre ha de jugar contra l’Unicaja (dimarts) i el blaugrana ha de competir contra el Panathinaikòs (dimarts) i el Baskonia (divendres). El Joventut va aconseguir el premi moral de guanyar el tanteig de l’últim període (24-15).

El Baxi Manresa, entre els vuit primers

El Baxi Manresa, que dissabte es va desfer de l’UCAM Múrcia (85-84), va tancar la 24a jornada en posicions de play-off. L’equip del Bages és vuitè a la Lliga Endesa. “Vam jugar millor la primera part que la segona. Primer vam poder córrer i vam dominar el rebot. Després ens van pressionar més, van ser més agressius, sobretot per part de Tomás Bellas, que va fer una feina bona en defensa i ens va treure del nostre ritme de joc. El partit va passar a ser un cara o creu i, en el pitjor moment, va aparèixer la qualitat dels jugadors, primer de Matt Janning i després de Makai Mason. Estem molt contents per haver tirat endavant un partit embolicat i complicat”, va resumir Pedro Martínez, entrenador del Baxi Manresa.