El Barça sacseja la moral del Madrid (75-89)

Higgins lidera la victòria contra un equip blanc que acaba trasbalsat

i
Àlex Gozalbo
Sarunas Jasikevicius abraça Cory Higgins

BarcelonaEl cor del Barça encara batega. L’equip blaugrana es va endur el primer partit de la final de la Lliga Endesa (75-89) i disposarà de dues oportunitats per endur-se el títol. Una segona part espectacular va impulsar les opcions d’un conjunt català que va recuperar la seva millor versió col·lectiva per treure de la pista el Reial Madrid. Cory Higgins, que va anotar 19 dels seus 26 punts durant la segona meitat, va liderar un triomf d’un gran impacte emocional.

Vint anys després d’acomiadar-se de la Lliga Endesa per la porta gran amb un partidàs que li va servir per endur-se l'MVP d’una final contra el Reial Madrid que el Barça va guanyar per la via ràpida (3-0), Pau Gasol va reaparèixer en un duel amb el títol ACB en joc. El català va sumar 8 punts i 8 rebots en només 16 minuts.

Pau Gasol durant el primer partit de la final.

Pablo Laso va tenir la baixa de Nico Laprovittola, jugador que confia recuperar per al segon partit de l’eliminatòria. Sarunas Jasikevicius va tornar a descartar Víctor Claver, que es va quedar fora de la convocatòria amb Artem Pustovyi i Sergi Martínez. L’entrenador lituà va col·locar Ádám Hanga en el cinc inicial. El jugador hongarès va tenir protagonisme en un partit en què va combinar la posició d’aler amb la de base, ja que Leandro Bolmaro es va carregar molt aviat amb tres faltes personals. La seva competitivitat va ser decisiva.

“Els petits detalls ens han perjudicat durant la primera meitat. No sé si hem començat massa nerviosos, però en la segona part hem fet les coses molt més bé. Dimarts ens espera un partit molt dur contra un equip que ha jugat molts partits d’aquest tipus. Hem de tenir humilitat i ambició, ja que a nosaltres ens costa tancar les eliminatòries”, va dir Saras.

El Barça va patir per agafar el fil de la final i va trigar quatre minuts a anotar la primera cistella contra un Madrid que es va construir una diferència de 9 punts (9-0). Sergi Llull i el rebot ofensiu van alimentar la producció ofensiva d’un equip blanc que va competir molt bé. El conjunt culer va utilitzar els punts de Gasol i la punteria de Kuric per igualar el marcador en el tram final del segon quart (33-33).

La segona meitat va començar amb un parcial de 9-1 per al Reial Madrid, que va recuperar un avantatge de 8 punts (41-33). La reacció culer va estar liderada per Cory Higgins, que va anotar 14 punts en el tercer període, i va ser èpica. Un parcial de 3-21 va redibuixar l’escenari al WiZink Center, on el conjunt local es va veure amb dificultats (44-54).

El Barça va completar la feina durant un últim període en què va saber gestionar i fer créixer l’avantatge per endur-se un triomf de gran importància moral. La màxima renda visitant va ser de 18 punts i va servir per deixar a la llum els defectes d’una plantilla rival que ha arribat molt justa de forces al tram decisiu de la temporada. “El primer temps ha sigut molt complet, però estem jugant contra un gran equip. És important recuperar-nos i pensar que dimarts tenim una final”, va dir Laso, que durant algunes fases del partit va fer coincidir els centímetres de Tavares i Poirier sobre el parquet.

Insults a Mirotic

El públic del WiZink Center va insultar Nikola Mirotic, exjugador del Reial Madrid, de manera reiterada durant el partit d’ahir. L’aler pivot montenegrí va sumar 9 punts i 7 rebots contra un rival que va acabar amb Jeff Taylor desqualificat, Usman Garuba eliminat per faltes personals i Rudy Fernández protestant-ho tot.