Bàsquet

Els entrenadors de bàsquet, indignats amb el nou sistema per adaptar els seus itineraris formatius

Les explicacions del departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya no han convençut els tècnics

La Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ) ha organitzat aquest dilluns a Barcelona la primera reunió informativa per explicar als entrenadors com adaptar els itineraris formatius per respectar la legislació actual a Catalunya en matèria de titulacions esportives. Les mesures flexibilitzadores que proposa el departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya no han convençut els més de 400 tècnics que s'han concentrat al saló d'actes de l'hotel Plaza.

Tots els títols tramitats entre el 1999 i el 2014 s'han de regularitzar per accedir al títol de tècnic esportiu de bàsquet. Per fer-ho, hi ha dues vies: un reconeixement acadèmic i acreditar una experiència laboral. Si no, a partir de l'1 de gener els entrenadors de bàsquet podran ser sancionats.

Dues mesures del departament d'Ensenyament han indignat especialment els entrenadors. La primera, la necessitat de superar una entrevista de sis preguntes per constatar l'experiència prèvia, ja documentada. La segona, el cobrament de 60 euros per rebre assessorament individualitzat de com regularitzar la seva situació.

Olga Adroher, la representant del departament d'Ensenyament, ha centrat les crítiques dels entrenadors assistents, molt molestos amb el sistema per regularitzar els seus títols formatius ja que molts tècnics hauran de matricular-se dels blocs que no puguin convalidar i cursar aquestes matèries per poder validar la seva formació. Consulta el sistema d'homologacions i convalidacions.

El nou marc legal no depèn de la Federació Catalana, que ha signat un conveni amb el departament d'Ensenyament per intentar trobar solucions que permetin adaptar-se a la legislació actual. A més, ha buscat convenis amb centres privats per flexibilitzar horaris i abaratir costos. "El tema no és senzill i hem intentat buscar la millor solució", ha dit Xavier Valls, president del Comitè Tècnic. "El més fàcil hauria estat llençar la tovallola, però la nostra responsabilitat és buscar la millor solució per als entrenadors afectats. Nosaltres no guanyem ni un euro amb això", ha recordat Toti Mumbrú, gerent de la FCBQ.

"Nosaltres entenem que la situació no agradi, però hem d'explicar com està el tema", ha dit Xavier Rodríguez, director tècnic de la FCBQ. "El nostre objectiu és que tothom tingui clara quina és la situació i que després pugui fer les valoracions que consideri oportunes", ha afegit Joan Cortés, responsable de Formació de la federació catalana.

La reunió informativa, que ha durat més de dues hores, es repetirà a altres ciutats de Catalunya.

Alguns entrenadors han començat a fer córrer el 'hashtag' #NoPayNoCoach a Twitter.

Més continguts de