Bàsquet - Eurolliga
Esports  /  Bàsquet / Eurolliga 15/12/2021

Defensa d'elit, la carta guanyadora de Jasikevicius

El Barça obliga els rivals a canviar d'estratègia i a modificar les posicions dels seus atacs

3 min
Stefan Markovic i Nikola Mirotic

BarcelonaEl Barça arriba aquest dijous (20 h, DAZN) a la pista del Panathinaikòs amb un registre de set victòries consecutives a l’Eurolliga. Tot i tenir les baixes de Nick Calathes, Cory Higgins i Àlex Abrines, l’equip blaugrana s’ha fet fort gràcies a un nivell defensiu majúscul. El conjunt culer tan sols permet 73,4 punts als rivals, una xifra amb la qual només pot competir l’AX Armani Exchange de Milà.

“Defensivament el Barça pot fer de tot, perquè té jugadors molt grans. Pot fer canvis a tots els bloquejos, pot ser més agressiu o més conservador. També té un gran entrenador, que és una peça vital perquè l'equip estigui educat en tots els sentits. Totes aquestes coses fan que el Barça sigui un dels equips més inaccessibles de la competició”, opina Xavi Pascual, entrenador del Zenit de Sant Petersburg i extècnic del Barça. Sarunas Jasikevicius ha aconseguit que l’equip es mogui en defensa de manera coordinada. S'obre i es tanca com si fos un acordió. “El bàsquet és un esport col·lectiu que es juga amb cinc jugadors que s’han de comportar com un conjunt. Això és el que estem intentant fer. Sempre fem millor les coses quan les fem en equip, quan el nivell col·lectiu és bo. Això és bàsic, perquè el bàsquet no és un esport individual”, diu el tècnic lituà.

Nikola Kalinic i Nigel Hayes-Davis

La defensa del Barça obliga els rivals a canviar d’estratègia o a modificar les posicions que inicialment havia previst. “El context actual ha canviat i ara es disputen molts partits, ja que hi ha vuit setmanes amb jornada doble de l’Eurolliga. L’exigència, tan física com mental, és molt alta. L’aspecte físic i d’agressivitat és determinant. La gran majoria d’equips tenen jugadors de perfil molt físic, i això t’exigeix molt”, analitza Òscar Orellana, un dels entrenadors ajudants del Barça. Una de les últimes propostes defensives de l'equip blaugrana és la de col·locar Sergi Martínez, que dimarts es va lesionar, o Nigel Hayes-Davis emparellat amb el director de joc rival.

Anul·lar l'objectiu de l'adversari

“Hi ha molts contactes i cada vegada que un jugador posa la pilota sobre el parquet apareixen moltes mans del rival. Les defenses obliguen els atacs a canviar de pla i buscar una alternativa a la seva primera opció. La fortalesa física de moltes defenses destrossa l’objectiu inicial de molts atacs. Els equips passen a jugar a coses que no són les que volien inicialment”, analitza Orellana. El Barça acostuma a fer canvis defensius en la majoria de situacions del rival en què hi ha un intent de bloqueig. “Cada vegada els jugadors són millors i això permetia generar situacions difícils de recuperació defensiva a partir d’un bloqueig directe. Una de les tendències de l’Eurolliga és canviar d’assignació defensiva quan hi ha una situació de bloqueig directe o indirecte. Això provoca que els atacs s’aturin i minimitza els números de recuperacions defensives (close out) als quals la defensa s’ha d’enfrontar. Quan queda poc temps, les opcions de l’atac es limiten molt. Aquesta defensa de canvis condiciona molt la manera de jugar dels equips de l’Eurolliga”, argumenta el tècnic ajudant.

L'antídot no és senzill. “La clau per atacar bé és tenir paciència, aconseguir bons inicis de sistema i posar bons bloquejos per rebre en el lloc en què vull fer-ho. Has de jugar d’una manera contundent i mantenir sempre bones opcions de línia de passada. A més, has de tenir plans B per si en algun moment no pots posar en pràctica la situació prevista”, explica Orellana, que forma part d’un cos tècnic en què també hi ha Darius Maskoliunas, Tomas Masiulis i David Garcia.

stats