L’ALTRA MIRADA
Esports Bàsquet 07/06/2019

La gran revolució dels números

Albert Ponsa alerta que el món analític està canviant la manera d'entendre l'esport

i
àlex Gozalbo
3 min
La gran revolució dels números

BarcelonaEl món analític està canviant la manera com entenem l’esport. Albert Ponsa, un enginyer industrial que es dedica a l’anàlisi i que és entrenador de bàsquet, acaba de publicar El sofá verde, un llibre que amenaça amb convertir-se amb una bíblia imprescindible per als amants de les estadístiques. “Als Estats Units s’estaven explicant moltes coses sobre bàsquet analític i estadística avançada que aquí no arribaven. Vaig començar a fer un recopilatori de tota la informació que tenia i, quan ho estava endreçant, vaig veure que podia donar-li forma de llibre”, confessa el mataroní.

“El llibre té moltes idees flaix. És de fàcil lectura, però porta a pensar molt. El lector hi trobarà un contingut que a casa nostra no es pot trobar. Hi estudio la part analítica i reflexiono sobre coses que tenen molta importància”, diu l’autor, que llança constantment idees provocadores. “¿Té el mateix valor una assistència en un equip defensiu que en un ofensiu? ¿I un bon rebotejador al Barça que a la Penya? ¿I un bon triplista en un equip de la NBA que en un conjunt de la Lliga EBA?”

“Més que establir conclusions la meva aspiració és que la gent miri els partits de manera diferent. No es tracta de mirar quin jugador ha fet més punts, ja que potser un company que n’ha fet la meitat ha sigut més eficient o ha tingut més impacte en el joc. No vull que es catalogui la meva feina com un llibre d’estadístiques, perquè només té tres fórmules, sinó com una eina per replantejar-nos, amb una base científica, diferents aspectes del joc”, alerta Ponsa, que posa en qüestió alguns dogmes, com la valoració FIBA.

Nou paradigma

“El llibre ens permet endinsar-nos en un nou paradigma que condueix els professionals d’aquest esport, presidents, directors generals, scouts i entrenadors, entre d’altres, a prendre les millors decisions basades en l’eficiència present i futura”, assegura Joan Rubio, autor del pròleg.

A l’acabar el llibre és inevitable que el lector es replantegi algunes coses. “L’última part és un quadre de comandament que resumeix quins indicadors ens poden ajudar a entendre millor el bàsquet. Són coses que no tenen a veure amb el que s’està fent actualment”, avança Ponsa, que alerta que periodistes i aficionats acostumen a equivocar-se en la mirada. “El món analític va néixer als Estats Units amb el beisbol i després va passar al futbol americà, per acabar en el bàsquet. A Europa els clubs més professionals comencen a tenir una estructura ben definida, però la gran revolució arribarà quan equips modestos comencin a utilitzar aquest tipus d’informació per treure les seves conclusions. Aquí encara estem a les beceroles. El camí té dues fases: l’obtenció de la dada i el seu tractament”, assegura.

“L’anàlisi que es fa d’algunes dades és simplista i no permet quantificar l’eficàcia dels jugadors en el joc. Si tens més informació, pots arribar a més conclusions i prendre millors decisions”, exposa Ponsa, que admira les franquícies nord-americanes que saben utilitzar aquesta informació. Els Houston Rockets, per exemple, són una de les organitzacions pioneres a la NBA. “Quan van apostar per fitxar James Harden encara no era la superestrella en què s’ha convertit després, però ja hi havia indicadors que alertaven del seu potencial”, recorda el mataroní.

“El llibre utilitza poc llenguatge basquetbolístic per facilitar la lectura. Intento utilitzar paraules planeres i poc tècniques per fer-lo més entenedor”, assegura Ponsa, que intueix que el seu llibre obrirà la porta a més publicacions semblants. “Hi ha molts lectors que m’han escrit per dir-me que aquesta publicació era molt necessària”.

stats