Jocs Olímpics
Esports 17/07/2021

“És aterridor, he tingut atacs de pànic”

Liz Cambage renuncia als Jocs Olímpics

2 min
La jugadora de bàsquet Liz Cambage va arribar a pensar en el suicidi

BarcelonaLiz Cambage, una de les millors jugadores de bàsquet del món, ha renunciat a disputar els Jocs Olímpics amb la selecció d’Austràlia. La pivot, que porta anys lluitant contra l’ansietat i que ha superat diferents pensaments suïcides, no es veu preparada per jugar una competició de màxima pressió en un entorn tan atípic com el que es viurà a Tòquio. “Qualsevol que em conegui sap que un dels meus somnis més grans és guanyar un or olímpic amb les opals [el nom amb el qual es coneix la selecció australiana femenina de bàsquet]. Cada atleta que competeixi als Jocs Olímpics hauria d’estar en el seu millor estat mental i físic, i en aquest moment, estic molt lluny d’on vull i necessito estar”, reconeix.

“No és cap secret que en el passat he lluitat amb la meva salut mental i recentment he estat molt preocupada sobre posar-me en una bombolla olímpica. Sense família. Sense amics. Sense aficionats. Sense cap sistema de suport més enllà del meu equip. Honestament, és aterridor per a mi. L’últim mes he tingut atacs de pànic, sense dormir i sense menjar”, anuncia.

Cambage, que té un pare nigerià i una mare australiana, competeix a la WNBA amb Las Vegas Aces, un dels equips que aspira al títol, però ha preferit quedar-se al marge dels Jocs Olímpics. “Dependre de medicació diària per controlar la meva ansietat no és el lloc en el qual vull estar ara mateix; especialment entrant en competició en l’escenari esportiu més gran del món. Em conec, i sé que no puc ser la Liz que tothom mereix veure competir per les opals. Almenys ara no”, argumenta. Les prioritats de la pivot són molt clares. “Necessito tenir cura de mi mentalment i físicament. Em trenca el cor anunciar que renuncio als Jocs, però crec que és el millor per a les opals i per a mi. Els desitjo la millor de les sorts a Tòquio i espero que ho tirin endavant i guanyin l’or”, diu.

Cambage va explicar fa uns mesos que quan va ser seleccionada per jugar a la WNBA es va passar gairebé cada nit de la seva temporada rookie sola a la seva habitació, plorant. “¿La gent està preparada per parlar de quan vaig estar en vigilància per perill de suïcidi? ¿De quan vaig trucar a la meva mare i, en la conversa més dura de la meva vida, li vaig dir que no volia continuar vivint? Tot i sentir-me millor, encara porto la càrrega de la vergonya i la culpa per haver posat els meus éssers estimats en una situació tan terrorífica. Soc un dels molts milions de persones al món que es mediquen per intentar ajudar contra la depressió i l’ansietat”, explica la jugadora australiana.

stats