Bàsquet
Esports Bàsquet 05/05/2021

Experiència sense data de caducitat

Pau Gasol va tenir una actuació clau contra el Zenit

3 min
Pau Gasol, pivot del Barça, capturant un rebot contra el Zenit de Sant Petersburg

BarcelonaEl dia en què el Barça es jugava la temporada va aparèixer Pau Gasol. El pivot català va tenir una actuació clau contra el Zenit de Sant Petersburg i va contribuir a evitar una eliminació que hagués descol·locat el projecte blaugrana. “Estic content per l’actitud de l’equip, per com vam lluitar i per l’esforç que vam fer. Vaig poder contribuir en un moment important. Tinc l’experiència de molts anys i sé jugar partits amb molta pressió i tensió. Aquest tipus de partits m’agraden i em motiven. He tingut una bona setmana d’entrenaments i m’he pogut preparar bé per seguir fent progressar el meu estat de forma”, diu el jugador de Sant Boi de Llobregat, que va acabar amb 7 punts, 4 taps, 3 rebots i 3 recuperacions per sumar 16 crèdits de valoració. 

A poques setmanes de complir 41 anys, a Gasol no li van tremolar les cames. “Aquesta eliminatòria ha servit a l’equip per créixer i per aprendre què es necessita per guanyar rivals de qualitat i lluitar pels títols importants de la temporada. Hem d’adonar-nos de què requereix aquest moment i de com hem de jugar, de l’actitud i la concentració que hem de tenir. No podem començar els partits tous i amb poca concentració perquè els equips tenen jugadors amb talent”, assegura Gasol, que quan el Barça va disputar la seva última final four estava jugant amb els Chicago Bulls.

L’actuació de Gasol va ser decisiva en un moment de partit contra el Zenit en què Brandon Davies s’havia carregat de faltes personals i l’equip necessitava endurir la defensa. “Veient-lo jugar he pensat que potser havíem fitxat Mutombo”, bromeja Sarunas Jasikevicius. L’entrenador lituà va utilitzar el vídeo del quart partit per motivar els seus jugadors. “Va ser molt dur per a nosaltres perquè no vam estar a l’alçada”, avança.

La relació de Gasol i Jasikevicius ve de lluny, ja que tots dos van coincidir al Barça com a jugadors. El tècnic explica al seu llibre (Amb guanyar no n’hi ha prou) diferents passatges de la seva relació que ajuden a entendre la complicitat actual. “L’any 2001 vaig poder assistir al draft amb Pau Gasol: ell em va aconseguir les entrades i així hi vaig anar. Gasol, el noi alt i espigat que es disfressava de fenomen per jugar a bàsquet, es va convertir davant dels meus ulls en la tercera elecció del draft. El director general dels Grizzlies era la llegenda del bàsquet, Jerry West. Mentiria si digués que esperava veure Gasol arribar tan lluny. Em va agradar sentir el "Booooo" dels novaiorquesos cap al Pau. Vaig pensar: «Ja veureu, ja, quina us en muntarà aquí»”.

Sense temps per a celebracions, el Barça reprèn aquest dijous (21 h, Movistar Deportes) la Lliga Endesa jugant contra el Monbus Obradoiro. L’equip blaugrana pot certificar avui la segona posició de la temporada regular de manera matemàtica.

Piti Hurtado, analista de DAZN

Piti Hurtado: “Vaig veure un Gasol més responsabilitzat en el seu posicionament defensiu”

Analista de DAZN

Què li va semblar el partit de Pau Gasol de dimarts?

— Vaig veure un Pau Gasol més responsabilitzat en el seu posicionament defensiu i això va ser important per al seu equip. En el primer partit de l’eliminatòria el drop, el tipus de defensa en què el pivot espera la sortida del bloqueig, era molt baix. Divendres vaig veure’l molt motivat, com la resta de l’equip, i amb moltes ganes de fer les coses bé i de jugar amb duresa. Cada bona acció defensiva es va celebrar com un gol.

Com veu la seva adaptació?

— Crec que segueix el ritme que havia de seguir. Com que estem parlant de Pau Gasol, el gran heroi de l’esport, tothom pensava que des del primer moment podria imposar el seu joc, però portava dos anys sense jugar. Dimarts va trobar el seu lloc a l’equip. Sempre havia tingut bona intimidació defensiva, però sobretot és un jugador molt intel·ligent per definir què necessita l’equip. 

Quin paper pot tenir a Colònia?

— El paper ideal seria semblant al de dimarts, jugant uns 15 minuts i amb capacitat per poder finalitzar amb bàsquet algun desajust defensiu, com les pilotes que li penja Calathes, o alguna continuació del bloqueig directe, però a la final four es trobarà un gran trànsit a la pintura. En defensa, necessita estar avançat per evitar llançaments, com va fer dimarts.

stats