FUTBOL

El principal equip de Jerusalem es dirà Beitar Trump en honor del president nord-americà

La decisió arriba la setmana de l'estrena de l'ambaixada dels Estats Units

Just la setmana en què el govern de Donald Trump traslladarà l'ambaixada dels Estats Units a Jerusalem, el club de futbol local Beitar ha anunciat que modifica el seu propi nom i es dirà Beitar Trump Jerusalem.

El president dels Estats Units va reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel i va dir que hi traslladaria l'ambaixada des de Tel Aviv. L’estatus de Jerusalem és una de les qüestions més sensibles i que més divideixen del conflicte entre Israel i Palestina. La ciutat santa per a tres religions –cristiana, jueva i musulmana– ha sigut un símbol de discòrdia des de la declaració d’independència d’Israel del 1948. Els palestins reclamen la part oriental de Jerusalem com la capital del seu futur estat independent. La zona, a més, és considerada per la majoria del món com un territori ocupat per Israel després de la guerra del 1967. Les Nacions Unides, en les seves resolucions, estableixen que l’estatus final de la ciutat s'ha de decidir amb un acord de pau entre palestins i israelians que tingui com a base l’anomenada solució dels “dos estats”.

El Beitar, subcampió de lliga enguany, és un club molt polititzat. El nom del club també deriva d'una organització política fundada per Zeev Jabotinski, ideòleg de la dreta israeliana. Els membres de l'organització Beitar, als anys 30, quan es va fundar el club, eren detinguts per les autoritats britàniques per actes terroristes. Profundament religiosos, els militants creien en organitzacions polítiques amb formació militar i fins i tot es van inspirar en el feixisme italià abans del gir que va donar Mussolini a la qüestió de la raça i la tolerància amb el judaisme.

Els seguidors més radicals del Beitar de Jerusalem solen ser nacionalistes que protagonitzen atacs verbals o físics contra àrabs. Molts seguidors del Beitar han sigut detinguts els últims anys. I quan van fitxar l'última temporada dos jugadors russos que van resultar ser txetxens musulmans, van ser amenaçats de mort pels seus propis seguidors, que consideren el Beitar un símbol de l'Israel que somien: un Israel pur. Una pancarta que solen mostrar diu: "El Beitar sempre serà pur". O sigui, sense àrabs.

Més continguts de