Publicitat
Publicitat

Mini Crònica

Afellay o com fitxar un holandès provoca l'eufòria al nord de l'Àfrica

El blaugrana berber

Els pares del nou jugador del Barça són nascuts a prop de Melilla, a la ciutat d'Alhucemas. Ciutadans del Marroc, van educar el seu fill en la religió musulmana -Afellay fa el Ramadà- i el seu fill fins i tot va dubtar entre jugar amb la selecció holandesa o la marroquina. Fidel als seus orígens, Afellay sol passar els estius a la ciutat natal dels seus pares, on té familiars i amics, amb els quals parla en la llengua dels berbers, l'amazic. Perquè, ètnicament, Ibrahim Afellay no és àrab, sinó berber.

E ls berbers -o amazics, paraula que vol dir en la seva llengua home lliure - són un poble del nord de l'Àfrica d'uns 38 milions d'habitants escampat per diferents territoris. N'hi ha de sedentaris i de nòmades, com els tuaregs. Parlen una llengua pròpia amb alfabet propi -tot i que es tendeix a escriure en alfabet occidental i àrab- i han vist com la seva cultura molts cops era reprimida a estats com l'algerià. El seu origen és incert, però ja són citats a textos de l'antic Egipte.

L a connexió d'Afellay amb la terra dels seus pares és molt forta. Aquest 2010, per exemple, amb la col·laboració de la Fundació Johan Cruyff, ha inaugurat un camp de futbol per a joves locals. Els principals portals web berbers, doncs, van plens aquests dies parlant del fitxatge d'Afellay. I la Penya Blaugrana del Rif, amb una seu a Alhucemas i una altra al barri del Raval de Barcelona, es frega els ulls. Té passaport holandès, però un berber ara juga al Barça.

Històries de superació esportiva

Més continguts de

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT