EL PLANTER BLAUGRANA
Esports 31/10/2011

El camí marcat de Deulofeu

Albert Solé / Natalia Arroyo
3 min
LA PROMESA DE LA MASIA Gerard Deulofeu va fer el seu debut oficial contra el Mallorca al Camp Nou.

Amb deu dies de diferència, Pep Guardiola ha fet debutar amb el primer equip dos jugadors del planter amb trajectòries completament diferents. Amb Isaac Cuenca (20 anys) quasi ningú hi comptava i ha aparegut mig per sorpresa després d'un llarg viatge de cessions i renúncies, i a Gerard Deulofeu (17 anys) se l'esperava des de fa temps com la nova promesa del planter i només faltava posar dia oficial al seu debut amb el Barça, després d'una carrera futbolística marcada i dissenyada des que era molt petit. Hi ha una dada que ho diu tot: Nike va començar a patrocinar Deulofeu amb 12 anys, i a Cuenca tot just aquest estiu, quan va tornar al Barça després d'un any cedit al Sabadell, amb 20 anys.

El 2006 va ser l'any de Gerard Deulofeu. Amb només 12 anys va ser escollit el millor jugador del Torneig Internacional d'Arona (Tenerife) -organitzat pel periodista José Ramón de la Morena i la Fundació El Larguero- en què el Barça va ser campió, i en el Torneig d'Estepona de l'estiu -dels mateixos organitzadors- va ser un dels màxims golejadors. Però va ser en el Torneig Nike del mateix any que la marca americana va decidir apostar per ell per fer-ne una de les seves estrelles del futur, i només tenia 12 anys. El director dels tornejos organitzats per De la Morena des del 1992, Carmelo Zubiaur, ho explica: "En aquesta edat ja es visualitza si un noi té qualitat i pot explotar", i afegeix que "des de fa un temps, en aquests tornejos s'acrediten un munt de representants i caçatalents de totes les marques i tots els clubs".

Deulofeu va començar a rebre material de Nike amb 12 anys, però el 2008, amb 14, va firmar el seu primer contracte amb la marca -150.000 euros anuals- i va protagonitzar una guerra de representants per aconseguir els seus serveis, que va acabar guanyant Ginés Carvajal, que també representa Raúl González Blanco des dels 18 anys. En aquella època, Deulofeu va deixar de pensar només en el futbol, marejat amb tot plegat, però el Barça el va saber reconduir perquè pogués arribar al 29 d'octubre del 2011, el dia del debut amb el primer equip del Barça -el mateix dia que ho va fer Raúl el 1994, amb el Madrid, i Iniesta el 2002-, i no es perdés pel camí com tantes altres figures precoces. Se'l continua considerant una futura estrella -té web oficial, Twitter i pàgina al Facebook-. "Depèn de l'entorn del jugador, però un futbolista no es descarrila per això. Quan jugues al futbol base d'un Barça o d'un Madrid, ja saps que et vindran a veure i que després de cada partit voldran parlar amb tu agents, clubs, marques, periodistes... Saps que estàs en boca de tothom, que rebràs moltes trucades per oferir-te coses i és una situació que s'ha d'acceptar", apunta Esteve Calzada, agent de futbolistes i expert en màrqueting esportiu, que destaca com en aquesta edat (12 anys) les marques esportives com Nike, Adidas i, ara cada cop més, també Puma volen jugador hàbils amb la pilota, i de mig camp en endavant. "Com més ofensiu és un jugador, més fàcil li resulta vendre's perquè, en els primers contractes, les marques es fixen en la qualitat tècnica, en l'èxit. Els porters i defenses tenen més dificultats per tancar bons acords publicitaris", afegeix.

Tot i que, com explica Carmelo Zubiaur, a partir dels 12 anys ja es veu quin jugador té fusta de futbolista, ell des del 1992 ha vist casos de tot tipus en els tornejos alevins: "Hi ha jugadors que destaquen molt i no arriben a Primera, altres que passen desapercebuts i després es converteixen en cracs, com Fernando Torres i Fernando Llorente, i d'altres que sí, que són els millors del torneig amb 12 anys i després es consoliden, com Deulofeu, Bojan o Ander Herrera (Athletic Club); el recorregut és molt llarg i cal que et respectin les lesions i que el teu club aposti per tu i et tregui el màxim partit".

El nen de Riudarenes

Gerard Deolufeu (Riudarenes, 13 de març del 1994) va començar a xutar la pilota a la Penya Esportiva Bons Aires de Girona, i amb 9 anys el Barça ja es va adonar de les seves capacitats i se'l va endur a La Masia. La seva progressió ha sigut exponencial i quasi cada temporada ha jugat amb companys un o dos anys més grans que ell, tant al Barça com en totes les categories de la selecció espanyola. I va arribar l'hora de jugar amb els grans. Estant al juvenil A, el 20 de gener del 2011 va fer el primer entrenament amb Guardiola; el 2 de març, onze dies abans de fer 17 anys, va debutar a Segona amb el filial de Luis Enrique; el 31 de març va quedar subcampió d'Europa sub-17 amb Espanya, i el 30 d'abril es va estrenar en una convocatòria del primer equip a Sant Sebastià. Aquell dia no va debutar, però ho ha fet sis mesos després amb un futur prometedor a davant. Deulofeu ha sigut el 19è nano del planter que debuta amb Guardiola a la banqueta; el següent serà Cristian Tello, apuntin el seu nom.

stats