13/10/2011

Els camins creuats de Messi i Bojan

3 min
Familiars llunyans Messi i Bojan Krkic celebrant un gol plegats, quan encara  no sabien que eren cosins  de quarta generació.

Barcelona.Xavier Pujol, periodista del diari Segre , va rebre ahir trucades fins i tot des d'Itàlia. Aquest diari lleidatà va publicar la curiosa notícia que demostrava que Leo Messi i Bojan Krkic són cosins de quarta generació. I just abans d'un cap de setmana en què el plat fort de la Serie A és el derbi de Roma, la notícia que relacionava genealògicament el nou davanter del Roma amb el millor jugador del món va triomfar a Itàlia.

Tot va començar quan la premsa va publicar que Messi tenia arrels a Bellcaire d'Urgell gràcies a un besavi. El fet que part de la família de Bojan també tingués arrels en aquesta població del Pla d'Urgell va portar Robert Pérez, oncle de la mare del davanter, a reconstruir els arbres genealògics fins a descobrir el parentiu: els rebesavis respectius, nascuts al segle XIX, eren germans.

Però els destins d'aquests dos jugadors van més enllà d'aquest llunyà vincle familiar i del fet d'haver compartit vestuari. Aquests dies Bojan ha tornat al primer pla mediàtic català després de les seves declaracions al programa El convidat , d'Albert Om. Unes declaracions en què mostra el seu descontentament amb Josep Guardiola, de qui pensa que no li va donar oportunitats.

Les oportunitats de Bojan

El tècnic de Santpedor admirava l'estil de joc del jove de Linyola des del primer dia que el va veure jugar. De fet, va demanar el seu reforç quan era tècnic del filial, però Bojan va renunciar a jugar alguns partits a Tercera. Quan Guardiola va arribar al Camp Nou, el davanter va tenir prou confiança, ja que tres anys després havia jugat el 65% dels partits amb el tècnic de Santpedor a la banqueta, i el 41% d'aquests de titular. Però Bojan, tímid, no va saber comunicar-se amb el seu tècnic -ha admès que li feia vergonya parlar obertament amb ell-. Alguns sopars amb el jugador i el seu pare no van aconseguir acabar de crear una relació fluïda, i l'entorn del jugador fent veure a Bojan que tenia fusta per ser titular tampoc hi va ajudar.

Per a Guardiola, Bojan era el quart home en atac, el primer recanvi, com ho va ser els dos primers anys. Però Guardiola, de mica en mica, s'adonava que el futur del Barça passava per jugar sense davanter centre, posant Messi de fals nou, una posició que agrada a l'argentí i posava en problemes Bojan, ja que homes com Pedro i Villa es van saber adaptar millor al nou rol de l'argentí. En el fons, el problema va ser que Messi, que solia jugar a la banda, acabés jugant pel mig, traient l'aire a un Bojan que sempre havia jugat pel mig i que va veure com una de les opcions que se li oferien era reciclar-se a la banda, com Villa. Però per a Bojan, que havia fet més de 800 gols al futbol base, aquest procés no va ser gens fàcil.

Bojan no només va batre tots els rècords de gols a les diferents categories del Barça. També va batre els rècords de precocitat marcant amb el primer equip a Primera i va superar precisament un Messi que, això sí, va debutar amb el primer equip més jove que el de Linyola.

Un altre rècord que va batre va ser el d'esdevenir el jugador més jove a arribar als 100 partits amb el primer equip. Perquè de partits en va tenir, especialment quan Ibrahimovic va lesionar-se i posteriorment va perdre la seva plaça de titular. Bojan, que va fer el gol que hauria pogut canviar la seva sort contra l'Inter (un gol que no va donar com a vàlid De Bleeckere a les semifinals de la Lliga de Campions), va veure com l'estiu del 2009 arribava Villa i se li complicava el futur. Amb Pedro consolidat com a extrem, l'arribada de l'asturià, ja especialitzat amb la selecció en el joc de banda, va deixar Bojan condemnat a ser suplent sempre d'un Messi que ja no es mouria del centre de l'atac.

Fent sacrificis, Guardiola va haver d'escollir entre la posició de Messi i Bojan, i no va dubtar, tot i que li va fer mal no poder donar més minuts a un jugador que durant dos anys va ser el seu suplent preferit. Però l'última temporada, Bojan, decebut, va anar perdent les ganes de treballar. I Guardiola va treure protagonisme a un jugador que ha admès que havia perdut les ganes de jugar, un fet que el descartava als ulls del seu entrenador. Unes ganes de jugar i treballar que mai ha perdut el seu cosí de quarta generació, Messi.

stats