BARÇA
Esports 24/08/2019

“Al Camp Nou vam fer el partit més complet amb el Betis”

L'ARA parla amb Eder Sarabia, segon entrenador del conjunt andalús l'última temporada

i
Albert Nadal
3 min
“Al Camp Nou vam fer el partit més complet amb el Betis”

BarcelonaEl Camp Nou era un feu pràcticament inexpugnable fins que, la temporada passada, el Betis el va assaltar amb una exhibició de futbol (3-4). “Va ser el partit més complet que vam fer amb el Betis. Tot el que havíem treballat i preparat ens va sortir bé i, a més, vam tenir el nivell d’encert i de sort per poder endur-nos un triomf somiat. També vam saber patir quan ens va tocar fer-ho”, recorda a l’ARA Eder Sarabia, segon entrenador de Quique Setién quan el curs passat dirigien el conjunt andalús, ara a les ordres de Rubi.

“Molt malament ens ha d’anar avui per no anar guanyant 0-2 al descans”, va deixar anar aquell dia Sarabia, divertit, mentre trepitjava la gespa del Camp Nou, un estadi “que mai et deixa d’impressionar”. Malgrat que el Barça arribava líder -tot i que amb Messi tot just recuperat d’una lesió- i el Betis estava a mitja taula, Sarabia no va dubtar en rebaixar la tensió amb una càrrega d’optimisme. El resultat és conegut: el Betis es va imposar amb una idea en què el conjunt blaugrana sovint ha sigut el principal referent. “El Barça va començar pressionant-nos molt amunt i nosaltres patíem per sortir amb la pilota, però havíem dit als nostres jugadors que seguissin creient en el que fèiem. Si ells ens pressionaven tan amunt, també deixarien més espais al darrere: així va arribar el nostre primer gol”. El 0-1 va ser obra de Júnior Firpo, fitxat aquest estiu pels blaugranes. “És un futbolista amb un gran potencial i que com més exigit es veu més rendeix. Els reptes importants no l’espanten i al Barça, amb Jordi Alba per davant, no es podrà relaxar. Ha de polir algunes cosetes, però té una gran projecció”.

Convicció en una idea

Amb Setién, amb qui treballa des del 2015, quan es van fer càrrec del Las Palmas, sempre han apostat per un futbol ofensiu, propositiu, basat en tenir la possessió i dur el pes del partit. No és casualitat que un dels equips que més han influït la manera d’entendre el futbol de Setién i Sarabia sigui el Barça de Pep Guardiola. “És una proposta futbolística que potser és més complexa que d’altres i necessita més temps. Basar-te en un replegament més defensiu i esperar el contraatac és més senzill que el que nosaltres proposem: mantenir la possessió, entendre els espais, quan fer aquest moviment o aquest altre... Però tots els models són molt respectables i cap és infal·lible. Nosaltres pensem que el futbolista, si té la pilota, és més feliç. Entenem que l’essència del futbol és tenir la pilota i, llavors, la volem per atacar. Però és molt més que tot això. Hi ha molts matisos”.

Respecte a l’equip de Valverde, segons Sarabia, el “Barça, pel fet de ser el Barça, t’obliga a respectar certes coses”, però, a partir d’aquí, defensa que cada tècnic vulgui introduir “els matisos” en què creu i també “en funció de la plantilla que té”. “A nivell de títols, estan aconseguint coses importants, amb l’asterisc de les derrotes a la Champions, però és que el Liverpool té un tros d’equip”. Sarabia entén que si tens un jugador com Messi -“el millor de la història i determinant gairebé sempre”-és normal que “construeixis un equip al seu voltant”. Aquí és on el tècnic basc veu l’encaix de Neymar: “Entenc el futbol de manera ofensiva, sent dominador, i si ajuntes aquests futbolistes, i aconsegueixis que respectin un cert ordre, generes un gran temor al rival. En canvi, si ets un equip que busca més aviat replegar-se, l’encaix de tants davanters serà més complicat”. Neymar a part, Sarabia creu que aquest any el Barça tindrà més difícil revalidar el títol de Lliga: “El Madrid ha deixat dubtes a la pretemporada, però té una plantilla brutal. L’Atlètic cada cop està reduint més les distàncies, ha fet grans fitxatges i té una idea molt consolidada”.

De moment, el Barça avui s’enfronta al Betis, l’equip que ha sigut la casa de Sarabia els últims dos anys. Mentrestant, està vivint un estiu diferent, després d’acabar la seva etapa al club andalús. “Tant de bo aviat puguem estar en algun equip”, conclou un Sarabia que no descarta tornar a ser primer entrenador algun dia però que de moment és un dels fidels escuders de Setién, defensant una manera d’entendre el futbol que necessita confiança i perseverança.

stats