UN GUARDÓ POLÈMIC
Esports 06/09/2012

La candidatura Iker-Xavi, premi Príncep d'Astúries de l'esport

Xavi Hernández i Iker Casillas han sigut escollits amb el Príncep d'Astúries. El jurat els premia per davant del Comitè Paralímpic Internacional perquè simbolitzen "els valors de l'amistat".

Natalia Arroyo
2 min
Iker Casillas i Xavi Hernández, amics des dels 17 anys, celebrant el títol de l'Eurocopa aconseguit aquest estiu a Kíev.

BARCELONA.Xavi Hernández i Iker Casillas van ser escollits ahir premi Príncep d'Astúries de l'esport 2012. La candidatura conjunta del migcampista del Barça i el porter del Reial Madrid, suggerida pel president de la FIFA, Joseph Blatter, va superar la proposta del Comitè Paralímpic Internacional per 11 vots a 7. El jurat, que presideix l'extenista Arantxa Sánchez Vicario, va apostar per ells perquè "simbolitzen els valors de l'amistat i la companyonia més enllà de la màxima rivalitat dels seus equips respectius", en un acte que va tenir lloc a l'Hotel de la Reconquista d'Oviedo.

L'acta del jurat afegia que "tots dos, que han aconseguit els títols més importants amb els seus clubs i la selecció espanyola, són un exemple de joc net que és admirat per tothom" i que "junts han mostrat una actitud conciliadora que ha llimat les tradicionals diferències entre jugadors i aficions".

Alegria a Las Rozas

Els protagonistes van rebre la notícia durant la concentració de la selecció espanyola a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas (Madrid) i van manifestar la seva "satisfacció" per un premi que van voler compartir amb la resta de l'equip. "Aquest premi és per a la gent que hi ha darrere nostre. Som el cap visible d'una feina de grup. Sense ells no seria possible", comentava Casillas. I Xavi afegia que "és un premi al treball i a l'amistat" que els dos futbolistes es tenen des de fa anys.

En concret, més de quinze. Va ser durant el Mundial de Futbol sub-17 d'Egipte l'any 1997 quan el blaugrana i el madridista van iniciar una relació personal que s'ha anat reforçant amb el pas de les temporades. Els èxits al Mundial sub-20 del 1999 a Nigèria van confirmar una amistat que encara dura ara i que, en paraules de Xavi, "no necessitava un premi". El jurat, però, sí que va creure que calia premiar el mèrit de conservar aquest vincle "per sobre dels enfrontaments i les passions" en un context de dura rivalitat com el que han deixat els últims Barça-Madrid.

El món del futbol va reaccionar amb elogis al premi, i el va considerar un reconeixement "més que merescut" per la trajectòria i la personalitat dels dos guanyadors, a qui consideren "referents" per a la gent jove. "Són un exemple dins i fora del camp", afirmava Blatter, artífex de la candidatura. Però el fet que tots dos futbolistes repeteixin premi de manera gairebé consecutiva, després d'endur-se el guardó amb la selecció espanyola el 2010, va ser un dels principals arguments en contra d'aquest triomf. El jurat va justificar-lo assegurant que, a diferència del premi a la roja , ara es tracta d'un factor "personal" que premia, també, la contribució en "tasques socials" de tots dos.

A més de la candidatura finalista del Comitè Paralímpic Internacional, la parella Casillas-Xavi va superar un total de 21 propostes de 12 països que també aspiraven al guardó, entre les quals destacaven la del triatleta gallec Javier Gómez Noya, l'exatleta keniana Tegla Chepkite Loroupe, la Marató de Nova York, el Barça, la Fundació Reial Madrid i el Grup de Cultura Covadonga de Gijón.

Escepticisme general

En línies generals, però, el premi va ser acceptat entre crítiques i amb certa resignació. Molts periodistes hi veuen intencions polítiques al darrere i critiquen que no s'hagi premiat altres esportistes que acumulen més mèrits aquest 2012.

stats