Barça
Esports 28/01/2021

El cas Jordi Alba i un pla B que s’encalla

Les dificultats a les primeres rondes de Copa empobreixen el marge de rotacions de les peces clau

i
Albert Nadal
2 min
Jordi Alba

Les eliminatòries de Copa tant a Cornellà com a Vallecas han confirmat el que s'evidencia des del principi de curs en aquest Barça en plena reconstrucció. L’equip, en part debilitat per les lesions de peces vitals com Piqué i Ansu Fati, avança de puntetes per les diferents competicions que disputa i això deixa Ronald Koeman sense gaire marge per a les rotacions. Aquest concepte, element crucial al futbol contemporani, pren especial rellevància aquest curs, amb un calendari tan atapeït pels efectes de la pandèmia. 

El setge de sortida del Barça a Vallecas evoca dues lectures clares i que es complementen: a) resoldre el partit ràpid i, així, evitar el fantasma de jugar la quarta pròrroga després de les dues de la Supercopa i la de Copa; b) amb un marcador favorable i folgat contra un rival d’una categoria inferior, això hauria permès al tècnic repetir la fórmula que ja va aplicar a Granada: donar descans a pesos pesants a partir de l’hora de partit.

L’equip, però, va tornar a mostrar a Vallecas la falta de punteria que l’ha acompanyat en diverses ocasions aquesta temporada i, lluny de donar descans als seus futbolistes més utilitzats, Ronald Koeman va haver d’acabar recorrent a jugadors titularíssims –Jordi Alba, Pedri i Dembélé– després que el Rayo Vallecano s’avancés en el marcador. L’entrada del defensor de l’Hospitalet va fer evident, un cop més, que Junior Firpo segueix sense ser un relleu de garanties. L’exfutbolista del Betis, que no va tenir un aterratge fàcil al vestidor pel que suposava ser l’ombra d’un dels tòtems de l'equip com és Alba, encara no ha convençut vestint la samarreta blaugrana i la seva cara quan va ser substituït va ser un poema. De fet, l’entrada d’Alba al partit va evidenciar el contrast amb Junior perquè el lateral català es va encarregar de dinamitzar l’atac blaugrana, fins al punt que va ser l’assistent de Frenkie de Jong en el gol que va culminar la remuntada. 

Alba, el segon amb més minuts

Alba és el segon futbolista de la plantilla que més minuts acumula aquest curs (2.038), només superat per De Jong (2.344). El Top 5 el completen Griezmann (2.030), Messi (2.029) i Lenglet (1.976). Ter Stegen no apareix en les primeres posicions perquè durant bona part del principi de la temporada va estar lesionat. L’acumulació de minuts dels jugadors clau del Barça contrasta amb la poca participació dels teòrics relleus per donar refresc. Trincão, que després de comptar amb diverses oportunitats per fi sembla que pot començar a ser més transcendent, és el setzè de la plantilla en minuts jugats (810). Riqui Puig, que comença a treure el cap, només ha disputat 263 minuts, i Junior, teòric relleu d’Alba, 539.

stats