RUGBI
Esports 16/05/2012

El primer català del sud de la USAP

Ferran Vital
2 min
El primer català del sud de la USAP

Per a tots els aficionats i amants del rugbi catalans, la possibilitat de veure un jugador nascut al sud de l'Albera (un sudista , com en diuen a la Catalunya del Nord) defensant els colors de la USAP de Perpinyà era poc més que una quimera. Per això, el 12 de maig del 2012 passarà a la història daurada del rugbi català.

El cas d'Hèctor Garcia Velazco és l'exemple que a la vida hi ha somnis que es fan realitat. Aquest mig de melé format a les categories inferiors de la Santboiana va marxar fa un any i mig al centre de formació de jugadors de Perpinyà. Finalment va debutar en l'últim partit de lliga del Top14, la primera divisió francesa. Velazco va jugar els últims deu minuts del partit i va fer gala de la seva excel·lent condició física en un partit que la USAP va perdre 37 a 29 a Bordeus.

Els arlequinats ja estaven matemàticament salvats i els tècnics van fer una convocatòria plena de cares noves com a banc de proves de cara a la pròxima temporada. Per tant, era l'escenari ideal perquè debutessin alguns dels jugadors del planter, entre ells Hèctor Garcia Velazco, o com se'l coneix en el món del rugbi, Hèctor Velazco.

Velazco és un mig de melé: l'autèntic cervell d'un equip de rugbi, l'home que dirigeix els davanters en les fases estàtiques del joc, com ara melés i serveis de toc, i qui distribueix el joc de l'equip, repartint joc i decidint per on i com juga el col·lectiu en cada ocasió. Està dotat d'una gran corpulència física (183 centímetres d'alçada i 95 quilograms de pes), i té una visió de joc excel·lent i una gran capacitat per controlar els temps i la velocitat del partit.

El seu joc despuntava tant en les categories inferiors de la Santboiana i de la selecció catalana que va cridar l'atenció de Jean-Michel Vuillemin, director tècnic de la Federació Catalana de Rugbi i caçatalents de la USAP, que el va recomanar. A Perpinyà va arribar-hi acompanyat d'un altre company de la Santboiana i de la selecció catalana, Mauro Pinto Ferrer, un tercera línia dotat d'unes grans condicions.

Una nova generació

Hèctor Garcia Velazco ha obert el camí per als jugadors sud-catalans al Top 14 francès, però no serà l'únic a arribar-hi. Tot recollint el llegat dels germans Ripol, hi ha una nova fornada de talents del rugbi català que han travessat els Pirineus buscant despuntar en el màxim nivell del rugbi europeu.

A més del ja esmentat Mauro Pinto Ferrer, encara hi ha dos jugadors joves més jugant a l'elit del rugbi francès, també formats a l'escola de la Santboiana. Es tracta del germà gran de Mauro Pinto Ferrer, Marco, que ja fa temps que s'ha guanyat la plaça de taloner a l'Oyonnax, un club de la segona divisió francesa (oficialment, la Pro2). Per acabar, cal destacar Sergi Aubanell, un tres quarts que destaca pel seu peu màgic de cara a pals i per la velocitat i l'agilitat, que juga al filial del Clermont, un dels principals clubs del Top14. El primer pas, el de situar un jugador sudista al XV de la USAP en un partit oficial, ja està fet. El pas següent ha de ser poder veure jugant regularment tots aquests nois als millors estadis europeus.

stats