La cessió de Coutinho, un premi de consolació al Camp Nou

El Bayern es fa càrrec de la fitxa i pagarà una petita quantitat al Barça

“No m’importa el nom, m’importa la qualitat”, deia Karl-Heinz Rummenigge després de confirmar-se el principi d’acord entre el Barça i el Bayern Munic per la cessió de Philippe Coutinho. El director general del club bavarès es felicitava per la incorporació de l’atacant brasiler mentre al Camp Nou celebraven que havien pogut trobar sortida a un jugador que no entrava en els plans de l’entrenador i que cobrava la quarta fitxa més elevada de l’equip. En les properes hores s’ha d’acabar de redactar i firmar la paperassa per tancar de manera oficial l’operació.

Aliè als problemes d’adaptació que ha tingut al Camp Nou, el Bayern va obrir els braços a l’atacant brasiler utilitzant una fórmula similar a la que van fer servir fa dos anys amb el madridista James Rodríguez: una cessió remunerada i una opció de compra al final de temporada. El conjunt bavarès, a banda de fer-se càrrec del salari de Coutinho, que ronda els 25 milions d’euros bruts, pagarà uns cinc milions al Barça.

Fitxat a cop de talonari el gener del 2018 per contrarestar la sortida de Neymar, el Barça va comprometre’s a pagar 120 milions d’euros al Liverpool més 40 en variables. De la part fixa els blaugranes encara deuen 93 milions a Anfield, mentre que dels variables ja n’han abonat una quinzena. Sense encaix al primer equip, al Camp Nou li buscaven sortida però ningú podia afrontar les exigències blaugranes, que demanaven al voltant de 100 milions de traspàs, ni les pretensions econòmiques del jugador, que volia cobrar com a mínim el mateix que a Barcelona. El pla B passava per una cessió, un premi de consolació que permet al Barça, com a mínim, rebaixar la massa salarial del vestidor a l’espera que el jugador es revalori al llarg del curs per vendre’l a l’estiu, sigui al Bayern o a algun altre club.

Tot i que les darreres setmanes s’havia aparellat la sortida de Coutinho amb l’arribada de Neymar, a la secretaria tècnica tenien clar que l’exjugador del Liverpool havia de sortir aquest estiu, independentment de si el seu compatriota tornava o no al Camp Nou. De totes maneres, Coutinho podia ser una de les monedes de canvi amb el París Saint-Germain. El cas és que marxant a Munic s’ha dificultat, i molt, el retorn de Neymar a Barcelona, perquè el Barça no té prou diners per pagar el traspàs ni jugadors per entrar en l’operació. A menys, esclar, que el PSG faci un pas enrere en les seves pretensions.

Mentrestant, a París, Neymar tornava a la disciplina del primer equip i participava a l’entrenament amb la resta dels companys. De totes maneres, Thomas Tuchel el va deixar fora de la convocatòria per al partit d’avui al camp del Rennes. El tècnic, però, va assegurar que era una decisió “esportiva” perquè Neymar surt d’una lesió i encara no té la forma física adient. Tot i que va reconèixer que el seu futur no era clar, Tuchel va obrir les portes al jugador perquè seguís a París. “La situació és la mateixa. Si no es troba una solució, el jugador es quedarà. Té tres anys més de contracte”.