VALLPARADÍS
Esports 27/02/2012

Els cicles de quatre anys i la difícil vida de l'entrenador

àlex Gozalbo
2 min

No és casualitat que els cicles olímpics siguin de quatre anys i menys encara que tan sols uns quants esportistes escollits siguin capaços de repetir presència a la competició internacional per excel·lència. Els millors anys de la vida d'un professional no es poden allargar eternament.

La xifra de quatre anys per parlar de cicles als equips tampoc és casual. Tal com Svetislav Pesic recorda sempre, és molt difícil trobar conjunts que guanyin més enllà de quatre temporades. La clau és el desgast que pateix la relació entre els entrenadors i els jugadors. Els tècnics repeteixen les mateixes coses, però la seva incidència en els esportistes és molt diferent. Els inquilins de les banquetes, per tant, s'han d'anar reinventant per intentar fugir d'una monotonia que, com passa en alguns matrimonis, pot acabar sent molt perjudicial. El mateix crit que al principi era interpretat com una útil correcció ara es detecta com un retret, la mateixa paraula que volia transmetre ànims ara sona a menyspreu. Idèntics estímuls, diferents reaccions.

Arribat aquest punt, aquesta crisi dels quatre anys, els clubs acostumen a veure's obligats a decidir entre dues opcions; canviar l'entrenador o sacsejar la plantilla amb altes i baixes de jugadors.

Després de perdre la final de la Copa del Rei contra el Reial Madrid, a Xavi Pascual, entrenador del Barça Regal, li sembla fora de lloc parlar de canvi de cicle. L'entrenador, però, és intel·ligent i sap que aquest serà el seu any més difícil i exigent a la banqueta blaugrana, ja que és la quarta temporada que comença amb ell com a tècnic.

Conscient d'aquest esgotament cíclic, l'estiu passat Xavi Pascual i Joan Creus van fer canvis importants en un equip acostumat a guanyar. El tècnic, a més, ha modificat molts dels aspectes tàctics, tornant a exhibir la seva capacitat per avançar-se i marcar tendències d'estil de joc.

El repte no és senzill i té molts punts en comú amb el que, després de tres anys d'èxits, Pep Guardiola afronta aquesta temporada. Molts dels dubtes de l'entrenador del Barça de futbol tenen a veure amb aquest esgotament d'un cicle de quatre anys. Els analistes coincideixen a definir aquesta plantilla, reforçada amb Cesc i Alexis, com a millor que la de la temporada passada, però els resultats a la Lliga s'entesten a dir el contrari. El tècnic ha de decidir ara si se sent amb forces de reinventar-se i prendre decisions difícils que afecten futbolistes amb els quals té un lligam evident.

stats