CICLISME
Esports 29/06/2012

Els ciclistes Floyd Landis i Tyler Hamilton, testimonis en contra de Lance Armstrong

Landes, que va perdre un Tour per dopatge, acusa Amstrong d'haver-se dopat plegats quan eren companys d'equip

Efe
2 min
Lance Armstrong

BarcelonaEls advocats del set vegades campió del Tour ja coneixen oficialment que Floyd Landis i Tyler Hamilton, excompanys d'equip, estaran entre els testimonis que l'Agència Antidopatge dels Estats Units (USADA) presentarà per mostrar les evidències dels càrrecs d'haver utilitzat substàncies prohibides. Segons una carta que l'equip legal d'Armstrong va enviar a la USADA, Landis i Hamilton, que han admès que es van dopar mentre corrien els tres en el mateix equip, no tenen "cap credibilitat" en els seus testimonis després que aquests, després de dos anys d'investigació federal, quedessin sense validesa davant la llei.

Els advocats d'Armstrong expressen que les acusacions sobre el seu client no tenen fonament. No obstant això, la USADA té previst utilitzar els correus electrònics intercanviats entre Armstrong i Landis per comprovar la utilització de substàncies prohibides. També es presentarà l'entrevista que li van fer a Hamilton al programada de televisió '60 Minutes' i en què confirma que es va dopar juntament amb els seus dos excompanys.

Armstrong manté la seva innocència i ha negat categòricament haver-se dopat després de passar més de 500 proves antidopatge. Però la USADA assegura que almenys 10 excompanys d'Armstrong i associats testificaran en contra seva, encara que mantindrà la confidencialitat dels seus noms com a mesura de protecció. La carta era el primer esment de noms específics que es feia després de les acusacions formals que Armstrong va mantenir un sistema de dopatge sistemàtic des de 1999 fins a 2005.

El 2010, Landis va escriure un correu electrònic al president de la Federació de Ciclisme de Estats Units, Steve Johnson, en què admetia que va participar amb Armstrong en un esquema complex de dopatge quan eren companys d'equip. Hamilton el va acusar també en l'entrevista amb '60 Minutes' que es va transmetre el maig 2011 durant una investigació federal de les acusacions de dopatge contra Armstrong.

La investigació de dos anys va concloure el febrer passat, a Los Angeles, sense que es presentessin càrrecs formals contra Armstrong, de 40 anys, que es va retirar del ciclisme el 2011. La demanda de la USADA contra Armstrong es troba ara davant una junta de revisió de l'agència per determinar si hi ha proves suficients per acusar-lo de violacions que podrien resultar en una suspensió de per vida de l'esport i la retirada dels seus títols.

Si la USADA presenta càrrecs formals contra Armstrong el cas haurà d'anar davant d'un panell d'arbitratge que determini la culpabilitat o no de l'exciclista. L'última carta que l'advocat d'Armstrong, Robert Luskin, va enviar a la USADA qüestiona si l'organització antidopatge no ha violat les seves pròpies normes en la presentació de proves i si no hauria sobrepassat els límits que li confereixen els seus estatuts.

Luskin també va atacar la credibilitat de Landis i Hamilton, i va instar a la junta de revisió de la USADA que desestimés el cas. Landis va guanyar el Tour de França el 2006, però més tard va perdre el seu títol per haver donat positiu en l'ús d'esteroides, fet que primer va negar, però més tard va reconèixer. Luskin, en la seva carta, s'encarrega de presentar Landis com "un mentider comprovat". Per la seva banda, Travis Tygart, director executiu de la USADA, va declarar en un comunicat oficial que la seva agència està complint amb els desitjos de la junta de revisió.

stats