Ciclisme
Esports Ciclisme 19/08/2022

61 anys després Barcelona tornarà a ser la seu de la sortida de la Vuelta ciclista a Espanya

L'últim cop que la capital catalana havia donat el tret de sortida havia sigut un llunyà 1962

2 min
61 anys després Barcelona tornarà a ser la seu de la sortida de la Vuelta ciclista a Espanya

BarcelonaL’edició número 78 de la Vuelta ciclista a Espanya arrencarà a Barcelona el 26 d’agost del 2023 amb una contrarellotge per equips d’uns 14 quilòmetres. Serà tot just el segon cop en tota la història de la cursa que la capital catalana viurà la sortida, amb l’anterior cita un llunyà 1962, quan el basc Antón Barrutia va guanyar aquella primera etapa. La general va ser per a l’alemany Rudi Altig.

L’anunci oficial del retorn de la Vuelta a Barcelona es va fer aprofitant la primera etapa de l’edició d’aquest any, a la ciutat neerlandesa d’Utrecht, que va passar el relleu a Barcelona en una acte en el qual van estar presents el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé; l’alcaldessa d’Utrecht, Sharon Dijksma, i Javier Guillén, director general de la Vuelta. Barcelona, de fet, acollirà la sortida oficial i les dues primeres etapes de la 78a edició de la carrera a partir del 26 d’agost del 2023. La primera serà una contrarellotge per equips.

El recorregut de la Vuelta per Barcelona passarà per alguns dels escenaris més representatius de la ciutat, com l’Estadi Olímpic de Montjuïc, però també per nous espais com el Pavelló Blau, el més gran i extens de la ciutat, que servirà d’escenari d’aquesta primera sortida de la primera etapa. Els detalls de les altres dues etapes a Barcelona d’aquesta pròxima edició de la Vuelta 2023 encara no s’han conegut, però el circuit final per Montjuïc, un clàssic cada any amb el final de la Volta Ciclista a Catalunya, serà un dels punts forts.

Retorn després d'11 anys

L'últim cop que la Vuelta havia passat per Barcelona havia sigut el 2012, amb una etapa amb sortida a Andorra i arribada final a Montjuïc en la qual es va imposar el belga Philippe Gilbert. “Per fi, després de 60 anys, Barcelona serà la seu d’una de les més grans competicions ciclistes del panorama internacional” va explicar Escudé. “Volem que tota la ciutat i tots els barris i districtes puguin vibrar i participar en aquest gran esdeveniment, i per això estem treballant en un circuit que reculli aquesta idea”, va afegir.

Per la seva banda, el director general de la Vuelta va destacar la “satisfacció extraordinària” que suposa la sortida des d’Utrecht i que Barcelona prengui el relleu el 2023. “La qualitat de les ciutats que acullen la sortida del nostre esdeveniment és una cosa de què presumir. És el que ha passat aquest any amb Utrecht i que tornarà a passar l’any que ve amb una gran ciutat internacional com Barcelona”, va assenyalar Guillén. Després de la sortida oficial de Barcelona, el pilot arribarà a Madrid el 17 de setembre després de 21 etapes i més de 3.000 quilòmetres per un recorregut que es desvelarà per complet d’aquí uns mesos.

El Jumbo-Visma marca terreny

A la primera etapa de la Vuelta d’aquest any, la contrarellotge per equips amb sortida i arribada a Utrecht després de 23,3 km, va veure el triomf de l’equip Jumbo-Visma del vigent campió Primoz Roglic amb un temps de 24.40 minuts, per davant del Ineos i el Quick Step. El primer líder de la classificació general doncs, és el neerlandès Robert Gesink. La segona etapa serà Hertogenbosch i Utrecht (175,1km), una etapa plana. Els Països Baixos són la seu de les primeres tres etapes, enguany.

stats