Ciclisme
Esports Ciclisme 15/05/2022

L'australià Hindley guanya al Blockhaus en una etapa en què els primers favorits queden fora de combat

Juanpe López continua líder per ben poc després d'una etapa en què Carapaz, Almeida i Landa demanen pas

2 min
L'australià Jai Hindley s'ha imposat al Blockhaus al Giro

El nom ja espanta: Blockhaus, casa de pedra en alemany. Diuen que un policia d'origen austríac destinat aquí, al mig d'Itàlia, a mitjans del segle XIX, va batejar així aquest cim que el Giro converteix de tant en tant en un monument al ciclisme, com quan el 1967 un jove Eddy Merckx va aconseguir un triomf amb el qual es va presentar en societat davant de mig món. La novena etapa d'aquest any, entre Isernia i el Blockhaus, de 191 km, ha vist el triomf de l'australià Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), un corredor que sense fer gaire soroll el 2020 ja va ser segon a la general del Giro. Hindley ha sumat un triomf d'etapa dels que es recorden tota la vida i ha tret el cap entre els favorits, que han arribat al seu costat pensant més en la classificació general.

El Blockhaus havia de ser el lloc on l'andalús Juanpe López (Segafredo) perdés el mallot rosa de líder de la classificació general que havia obtingut a l'Etna, però López l'ha aconseguit defensar per 12 segons davant del portuguès Joao Almeida, que ha sabut patir i és segon a la general. López ha perdut el coixí de dos minuts que tenia respecte als favorits, que ja li trepitgen els talons. El francès Bardet és tercer, a 14 segons, i un Richard Carapaz molt reforçat és quart a 15 segons.

Aquesta havia de ser la pujada on els favorits per fi es deixarien estar de romanços i posarien les cartes damunt la taula. I així ha sigut: uns quants favorits han perdut pistonada quan l'equatorià Richard Carapaz ha llançat un atac a les rampes del Blockhaus. Simon Yates, Pello Bilbao, Guillaume Martin o Wilco Kelderman s'han deixat bastant de temps al cim dels bandits, com també és conegut el Blockhaus, ja que durant el segle XIX els Abruços eren una terra ben dura. Tan dura com les rampes on Carapaz (INEOS-Grenadiers) ha marcat el ritme per atrapar un grup d'escapats primer i marcar diferències després. Al final, l'equatorià ha acabat tercer d'etapa, però ha demostrat que pot aspirar a guanyar per segon cop la prova que ja va fer seva el 2019 dominant l'ascens acompanyat del francès Romain Bardet (DSM), del basc Mikel Landa (Bahrain) i de Joao Almeida, així com del veterà Domenico Pozzovivo, de 38 anys, que ha passat en pocs mesos de gairebé quedar-se sense equip a fer un ascens molt emotiu al Blockhaus. Landa ocupa la setena posició, a 29 segons del líder. Aquest dilluns el Giro descansa abans d'una etapa de mitja muntanya dimarts, entre Pescara i Jesi, de 196 km.

stats