Esports 20/04/2012

El clàssic com a simulació d'un Catalunya-Espanya

àlex Gozalbo
2 min
Alfredo Relaño durant la presentació del seu llibre en una FNAC de Barcelona.

Si és veritat la frase de Ramón Mendoza que va recordar Alfredo Relaño ("El futbol és la continuació de la guerra per altres mitjans"), el director del diari As va trepitjar ahir territori enemic, Barcelona, per presentar el seu últim llibre (Nacidos para incordiarse. Un siglo de agravios entre el Madrid y el Barça ).

Ho va fer, a més, a 48 hores d'una de les batalles més esperades dels últims anys. "Per excel·lència esportiva, seria similar en intensitat als duels que es van produir als anys 60, quan Kubala i Di Stéfano. Per irritabilitat, menor als enfrontaments que es van produir durant l'última etapa del franquisme", va assegurar Alfredo Relaño, a qui Lluís Canut, el presentador de l' Efectivament (Esport 3), li va saber arrencar no pocs titulars.

El director de l' As va afirmar: "La clau de tot és que el Madrid porta el nom de la capital d'Espanya i el Barcelona, la de Catalunya. Un clàssic és un duel de la visió centralista contra la federalista en què tothom vol imposar la seva doctrina. És la simulació del que podria arribar a ser un Catalunya contra Espanya".

Relaño és un tipus capaç d'inventar-se el terme villarato , però també de posar contra les cordes José Mourinho com gairebé ningú més a Madrid: "És un entrenador que ha arrossegat el madridisme a una posició lletja".

"Quan érem petits jugàvem a imaginar-nos quina matrícula arribaria abans al número 100.000, si la de la lletra B de Barcelona o la de la M de Madrid. El futbol ho monopolitza tot en aquesta societat", assegura mentre espera el clàssic de demà, un duel que es disputarà amb munició de fogueig, ja que, segons Alfredo Relaño, els dos equips es guarden les bales de veritat per a la final de la Lliga de Campions. "Si tots dos hi arriben, com tothom espera, això serà com Cartago contra Roma. No sé si tinc por, però sí una mica d'aprensió de pensar en com se sentiran els aficionats de l'equip que en surti perdedor".

stats