Esports 19/11/2018

Els clubs europeus, en un mínim històric pel que fa a jugadors del planter (16,9%)

El CIES ha publicat un estudi sobre al percentatge de jugadors formats a casa de cada equip

Efe
3 min
Messi, Sergi Roberto, Aleñá i Bartra van formar-se a la Masia

BarcelonaEls clubs de futbol europeus han dit adeu sense complexos als seus jugadors del planter, que representen tan sols el 16,9% de les seves plantilles, un mínim històric, segons un estudi publicat pel Centre Internacional per a Estudis de l'Esport (CIES). En canvi, és més gran que mai el percentatge d'estrangers, un 41,5%, d'acord amb les dades recollides per l'Observatori del Futbol de CIES en un estudi denominat "Deu anys d'anàlisi demogràfica del mercat de futbolistes a Europa".

Espanya presenta un 17,8% de jugadors del planter i un 38,6% d'expatriats, a data d'1 d'octubre del 2018. La investigació s'estructura al voltant de tres àrees, formació, migració i mobilitat, amb una àmplia mostra d'equips de les 31 principals lligues europees entre el 2009 i el 2018. Segons l'informe, la proporció de jugadors que van passar almenys tres temporades en el mateix club quan tenien entre 15 i 21 anys "mai ha sigut tan baixa" com ho era l'últim 1 d'octubre: un 16,9% de les plantilles, percentatge inferior en un 6,3% al de fa una dècada.

Espanya, lleugerament per sobre de la mitjana (17,8%)

El descens de l'últim any és, a més, el més gran que s'ha registrat mai, un 1,6%, i és comú en totes les àrees del continent europeu. Amb tot, els països nòrdics i els països de l'Europa Central (Alemanya, Croàcia, República Txeca, Hongria...), amb un 21,9 i un 20,6%, respectivament, són les zones amb una proporció de jugadors del planter més gran; seguides per Europa de l'Est (Rússia, Ucraïna...), amb un 16,6%; Europa Occidental (Anglaterra, França, Holanda...), amb el 15,7%, i el sud d'Europa (Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia...), amb el 12,8%.

L'estudi reflecteix així mateix la "concentració precoç de talents en un selecte grup de clubs dominants": els jugadors encara en etapa de formació que juguen en un club diferent a aquell en què van començar s'ha elevat en una dècada del 40,5% al 53,9%. Excepte a Xipre, amb un creixement mínim del 0,1%, totes les lligues van perdre jugadors formats al planter. En termes absoluts, Israel, amb un 28,0% en els seus clubs, i Itàlia, amb un 7,4%, marquen els extrems. Espanya està en el punt mig de la taula, amb un 17,8%.

L'anàlisi de CIES recull també que en l'última dècada la proporció d'expatriats que juguen en lligues europees s'ha incrementat fins a una proporció també inèdita del 41,5%, enfront del 34,7% del 2009. S'entén per 'expatriat' el jugador que va créixer fora del país del seu club actual i que va abandonar la seva pàtria per motius relacionats amb el futbol. En aquest índex, les lligues del sud (51,8%) i les de l'est (48,9%) s'emporten la major part. Per països, Xipre (66,2%) i Sèrbia (16,3%) obren i tanquen la taula. Espanya presenta un percentatge del 38,6%, en el quinzè lloc de major a menor.

La mobilitat segueix creixent

Pel que fa a la mobilitat, o canvi de club respecte a la temporada anterior, el 2018 el 44,4% dels jugadors van estrenar equip. El 2017 va ser un 45%, però el 2009 només un 36,7%. Guanya Europa de l'Est, amb un 50,9%, tot i que per països lidera Xipre (60,4%), i tanquen per zona les lligues nòrdiques (38,4%) i per països Alemanya, amb un 32,1% de nous jugadors respecte a l'any anterior.

El mateix estudi conclou que aquestes xifres denoten que "un nombre creixent de jugadors consideren el seu equip un simple trampolí cap a mercats més lucratius". Els propietaris dels clubs, per la seva banda, "tendeixen a optimitzar el retorn financer en detriment d'altres consideracions esportives". "La creixent inestabilitat que en resulta limita la competitivitat de cada vegada més equips, per a benefici dels més rics i més ben estructurats", resumeix l'anàlisi.

stats