Esports 23/10/2011

Un disciplinat Sevilla noqueja l'atac blaugrana

Natalia Arroyo
3 min

La bona execució del pla defensiu de Marcelino va permetre al Sevilla sumar un valuós punt en la seva visita al Camp Nou i, de passada, assecar un Barça que, tot i fregar la perfecció ofensiva, va estavellar-se contra un Javi Varas en estat de gràcia. El porter sevillista va ser l'heroi visible d'una gesta col·lectiva construïda en la foscor de córrer 98 minuts darrere la pilota.

La grandesa del Barça és que tots els rivals valoren l'èxit del resultat en funció dels gols que haurien pogut encaixar i que no encaixen. Ahir el Sevilla, com en altres visites, hauria pogut sortir escaldat, però va acabar celebrant un meritori 0-0.

Canvis tàctics obligats

La proposta inicial de Guardiola va ser un 3-4-3 amb Adriano fent d'extrem dret i Iniesta com a mitja punta, fent el que es defineix com "fer de Cesc". El brasiler va aportar desbordament, regat per fora i centrades des de la línia de fons, mentre que el de Fuentealbilla va aparèixer per desequilibrar entre línies i arribar des de segona línia.

Però el sistema d'ajudes defensives del Sevilla, situat en un 4-4-1-1, aviat va desactivar els mecanismes ofensius dels blaugranes, que van tenir problemes per generar perill tot i tenir més del 80% de possessió durant bona part del partit. El mèrit dels andalusos va ser que van saber esperar amb paciència les seves ocasions al contraatac. Amb menys del 20% de la possessió, els de Marcelino van rondar la porteria de Valdés, que va haver d'intervenir per respondre els xuts, entre d'altres, de Navas i Armenteros.

Això va forçar Guardiola a canviar el dibuix dels seus homes al minut 25 per recuperar el 4-3-3 i fer recular Adriano fins al lateral esquerre, avançar Iniesta a l'extrem i desplaçar Villa al centre i Messi a la banda dreta. L'argentí va participar molt poc del joc durant el primer tram del partit perquè Medel i Campaña, juntament amb els centrals, van taponar totes les seves opcions de passada o eslàlom i el van aïllar de Xavi i Iniesta, incapaços de connectar amb ell. A la dreta, el crac blaugrana va rebre més pilotes i va alternar conduccions en diagonal amb passades a l'espai sobre els moviments a l'espai de Villa i Iniesta.

Varas i Mascherano

Si el Sevilla va poder conservar el 0-0 va ser per Javi Varas. El porter del Sevilla va parar-ho tot, fins i tot un penal a Messi al 93', i va tenir sort que el Barça no sempre va saber com resoldre el coll d'ampolla que el Sevilla va provocar davant de la frontal. La munió de cames andaluses obria la possibilitat d'un xut llunyà per trencar la muralla però a Xavi li va faltar recorregut -perquè amb Keita, Mascherano i Abidal havia d'ajudar en la sortida de la pilota-, a Thiago confiança i a Iniesta visió de joc, més pendent d'una última passada que de mirar a porteria.

Guardiola patia pels contraatacs del Sevilla i Marcelino temia la pressió sobre la pèrdua del Barça. Les pors d'un tècnic i l'altre van donar peu a un duel meravellós entre Manu del Moral i Mascherano. El davanter va caure estratègicament sobre la banda que Alves desprotegia quan s'incorporava a l'atac, però el central va estar majestuós en la lluita cos a cos. Ràpid, contundent i intel·ligent, el Jefecito va ser el Javi Varas del Barça i ho va tallar tot. Si el Sevilla no va treure profit a la seva profunditat va ser per la solidesa de l'argentí.

stats