Publicitat
Publicitat

EL COS TÈCNIC DEL BARÇA

Guardiola i Tito Vilanova s'han rodejat de gent de confiança per assolir l'èxit

Una colla d'amics

Ahir va fer tres anys que un inexpert, però sobri Pep Guardiola va fer una multitudinària roda de premsa per presentar-se com a entrenador del primer equip del Barça prometent "treball, esforç i talent". Una promesa típica i tòpica, però que molts pocs són capaços de complir any rere any envoltats d'elogis.

El tècnic blaugrana va entendre des del primer dia que "tot sol" no seria capaç d'assumir el repte de la banqueta del Camp Nou. "Necessito la meva gent", va afirmar, i va seleccionar amb cura i estratègia els prop de vint col·laboradors que l'acompanyen, entre ells Tito Vilanova, molt més que un segon. I és que el de Bellcaire d'Empordà va tenir molt a dir en la tria de les principals figures de l' staff tècnic del Barça i, gràcies a la seva agenda forjada entre els anys de La Masia, Palafrugell i Figueres, va incorporar professionals que avui són determinants en el dia a dia del club, com ara els encarregats de l' scouting: Domènec Torrent, Carles Planchart i Jordi Roura. Guardiola va completar el grup amb amics altament qualificats com Aureli Altimira -l'ascendeix del futbol base al filial-, Pepe Costa -l'integra en el dia a dia de l'equip després d'estar a la secretaria tècnica- i Manel Estiarte, que deixa la vida que duia a Itàlia per sumar-se al projecte.

Moltes hores junts

"La jornada del primer equip no és només l'hora i mitja d'entrenament, sinó que també ho són les sessions de vídeo, de massatge, viatges, àpats.... Són moltes hores i és essencial que regni el bon ambient i tothom se senti còmode en aquesta convivència", diu Albert Jorquera, que ha compartit amb Guardiola i molts dels tècnics diverses etapes al Barça i el Girona. "Rodejar-se de gent vàlida i de confiança" és un dels èxits de la parella Pep-Tito, adverteix Jorquera.

Però el secret no és només la capacitat de generar un ambient familiar en la dinàmica diària de l'equip, sinó l'exigència i l'esperit crític que té aquest grup de treball. Guardiola i Vilanova entrenen amb els seus amics, però són uns còmplices que diuen quan alguna cosa no està bé. Estiarte juga un paper determinant en aquest control intern.

Fer la vida fàcil al jugador

L'altre tret destacat d'aquest cos tècnic és el seu passat de futbolista o "d'esportista que ha competit", matisa Jorquera. "Això ajuda molt a l'hora de mesurar l'estat d'ànim del jugador, perquè permet entendre moltes sensacions i gestionar-les amb mà esquerra". El futbolista pot centrar-se només a jugar, vigilat i mimat per tots els que l'envolten.

La sintonia entre els membres del cos tècnic ve d'una amistat d'anys i d'un vincle professional especial, fet que ajuda a fer excel·lent la relació amb el jugador. En les celebracions de Lliga, Puyol va agrair la feina "dels que estan darrere dels jugadors" perquè permeten que "se celebrin títols". "És un grup fantàstic", deia Milito, i Alves sentenciava que "el Barça és una família". Una colla d'amics que guanya títols.

1. Juanjo Brau
Està recuperant Puyol del genoll i anirà a l'Argentina per viure al costat de Messi la Copa Amèrica.

2. Ricard Pruna
Va arribar al club fa gairebé quinze anys, i va coincidir amb Guardiola al primer equip entre el 1998 i el 2001.

3. Dani Medina
És canari i, després d'estar al futbol sala, va donar el salt amb Guardiola al filial i, després, al primer equip.

4. Jordi Roura
Còmplice del Pep a La Masia i al primer equip fins al 1993, s'incorpora al cos tècnic el 2009 per ajudar Torrent i Planchart amb l' scouting .

5. Francesc Cos
És entrenador personal i especialista en Pilates i tècniques de prevenció, coordina juntament amb Lorenzo Buenaventura al gimnàs.

6. Carles Planchart
Amb Domènec Torrent formen un tàndem d'analistes de futbol inseparable des del 2002. De la seva selecció de vídeos i jugades surten les principals conclusions que estudien tant els tècnics com els jugadors.

7. Paco Seirul·lo
Marca la pauta del treball físic en funció de si l'equip juga un o dos partits per setmana i ho adapta a les intencions tàctiques de Guardiola. Quant a càrregues d'entrenament i planificació, tot passa per ell.

8. Gabriel Galán
Ha patit les bromes de Piqué, que va penjar en el Facebook unes fotos que el comparaven amb Britney Spears.

9. Chema Corbella
Quan ell arriba al Barça l'any 82/83, la columna vertebral de l'actual plantilla ni tan sols havia nascut.

10. Jaume Munill
S'incorpora el 2008 de la mà de Guardiola, procedent de l'Espanyol.

11. Carles Busquets
Company del Pep els anys noranta, va substituir Unzué l'any passat.

12. Manel Estiarte
És l'àngel de la guarda del Pep. Amic des dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 i confident a Itàlia, connecta i distancia jugadors i directiva.

13. Pepe Costa
Va treballar amb Sandro Rosell a Nike fins que el 2003 va entrar al Barça. És un dels animadors del vestidor.

14. Àlvar Mallafré
Responsable de seguretat.

15. Roger Gironès
Ocupa la plaça de David Álvarez, que va anar-se'n a Nova York amb Henry.

16. Lorenzo Buenaventura
És el millor en la prevenció de lesions i Guardiola el va reclutar, va renunciar a projectes a l'estranger.

17. Aureli Altimira
Guardiola l'incorpora a l' staff del filial. Té viu el record de jugador de La Masia i transmet molta energia.

18. Emili Ricart
Va ajudar el de Santpedor a superar la pubàlgia i, fins i tot, va acompanyar-lo tres mesos al Qatar el 2003.

19. José Antonio Ibarz
Mà dreta de Corbella des del 82/83.

20. Domènec Torrent
Va ser una peça clau en l'ascens del filial. És rigorós i exigent en l'anàlisi, una àrea decisiva d'aquest Barça.

21. Sergi Nogueras
Cap de premsa del primer equip.

Històries de superació esportiva

Més continguts de

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT