COPA REGIONS UEFA
Esports 08/04/2012

Catalunya es proclama campiona de la fase estatal de la Copa de Regions UEFA per primera vegada

El combinat del Principat supera Astúries per 1-2

El capità Cárdenas aixecant el trofeu

BarcelonaCatalunya ha fet història i s'ha proclamat campiona de la fase estatal de la Copa de Regions UEFA per primera vegada. A les instal·lacions de Mareo (Gijón) el combinat del Principat ha superat Astúries per 0-1 amb gol de David López i s'ha pogut rescabalar de la final perduda als penals l'any 2006 a Barakaldo. Catalunya ha format d'inici amb Toni sota pals, Sierra, Cano, Valentín i Càrdenas en defensa, Ivan Álvarez, Charly, Granell i Rovira al mig del camp i David López i Carlitos en punta d'atac.

El partit no ha pogut començar millor per Catalunya. Al minut 5, una falta directa servida per David López s'ha convertit en la primera diana de l'encontre. El combinat dirigit per Toni Almendros ha dominat clarament els primers 20 minuts de final. Quan corria aquest minut de joc, l'asturià Nacho López ha tingut la primera gran ocasió dels amfitrions.

A la represa Catalunya ha tornat a sortir dominant i als cinc minuts ha gaudit d'una doble ocasió d'Óscar Sierra i Cárdenas. No obstant, passat el quart d'hora Astúries s'ha fet amb la possessió de la pilota. L'empat local ha arribat al minut 71, obra de Jaime. Tot i la diana encaixada en els millors minuts del combinat local, Catalunya ha tornat a posar-se per davant gràcies a un penal -per mans- transformat per Carlitos al minut 83. Després de quatre minuts d'afegit, on el porter Toni Texeira ha resultat també providencial, el xiulet final ha fet esclatar els jugadors catalans davant una fita sense precedents.

El llarg camí per Europa

La fase final, que es disputarà l'estiu del 2013, reunirà a les millors seleccions amateurs d'Europa en una competició de la qual formaran part 37 federacions de la UEFA. L'acció començarà amb la ronda preliminar, en la qual es disputaran dos petits tornejos de quatre equips cada torneig. Els guanyadors i el millor segon s'uniran a altres 29 conjunts en la ronda intermitja, formada en aquesta ocasió per vuit petits tornejos també amb quatre equips cadascun. Els vencedors de cada grup passaran a jugar la fase final que acollirà la federació territorial d'un dels conjunts classificats. En principi, aquesta fase final de vuit equips es jugarà la darrera setmana de juny del 2013.

Toni Almendros, el seleccionador de les finals

La selecció amateur catalana ha assolit la seva fita més alta dins la competició internacional amateur de la UEFA en la seva fase estatal i ha guanyat el seu primer bitllet per viatjar per Europa. Anteriorment, el combinat català havia arribat a una altra final (2006) també de la mà del seleccionador Toni Almendros, que s'ha convertit en el tècnic que més lluny ha fet arribar, per dues ocasions, als representants del Principat.