Esports 26/10/2019

Els ‘red sticks’ no fallen i segellen el bitllet als Jocs de Tòquio (3-2)

La selecció masculina elimina França (global de 5-6) i certifica la seva presència a la cita olímpica

Roger Requena
Miki Delàs i Pau Quemada celebren un dels gols dels 'red sticks'

BarcelonaLa selecció espanyola masculina d’hoquei herba ha certificat aquest dissabte, amb un triomf més efectiu que vistós, el seu bitllet cap als Jocs Olímpics de Tòquio de l’estiu vinent, després de tombar França (3-2 en el partit de tornada, 6-5 en el global) en l’eliminatòria preolímpica que s’ha disputat aquest cap de setmana a les instal·lacions del Poliesportiu Verge del Carme-Beteró de València. Espanya, que en aquest preolímpic ha tingut a 13 efectius catalans del total de 18 convocats, serà una de les 12 seleccions masculines que participaran als Jocs. Els red sticks tornaran a assistir a una cita olímpica, la 18ª en total i la 16ª de forma consecutiva des de Roma 1960.

Després del 3-3 registrat divendres al partit d’anada d’aquest preolímpic, totes dues seleccions s’han tornat a citar en el mateix escenari, a València, per decidir quina de les dues s’enduia el preuat bitllet cap als Jocs Olímpics. Tot i l’ensurt que França havia donat 24 hores abans, quan es va arribar a posar per davant amb un contundent 0-3, els red sticks han tornat a sortir imprecisos i han estat els visitants els que s'han avançat primer. Aquest cop ho han fet ben aviat, al minut 3, amb un gol matiner de Baumgarten, que ha aprofitat les facilitats defensives que li ha concedit Espanya i, tot sol, s’ha fabricat per la banda esquerra el 0-1.

Tot i pressionar més amunt que en el partit d’anada, el conjunt de Fred Soyez s’ha tornat a veure incapaç de desordenar l’entramat defensiu d’una França ben replegada, que sabia on i quan esperar els locals. Els visitants han disposat de dos penals consecutius, repetint el que semblava un inici de partit molt similar al de divendres, però aquest cop Espanya n’ha sortit ben parada gràcies a dues providencials intervencions de Quico Cortés, que s’ha fet gran sota pals. El guió no ha canviat al segon quart, quan França ha malbaratat fins a quatre penals córner. Res a veure amb l’encert que havien tingut en el partit d’anada de l’eliminatòria preolímpica.

Miki Delàs celebra un gol contra França

Tot i no aconseguir sentir-se còmodes amb la pilota, els red sticks han aconseguit tirar d’ofici per tornar a ficar-se al partit i capgirar el desavantatge. Després de veure com França no arribava a xutar entre pals el seu sisè penal, el conjunt de Soyez ha traçat un ràpid contraatac que ha finalitzat amb un penal. Tot l’encert que estaven buscant els visitants l’han trobat els locals, que al segon intent han empatat el partit. Miki Delàs ha recollit un refús i no ha perdonat. Poc després, ha estat Pau Quemada qui, recuperant en camp rival una gran pilota i conduint fins a línia de fons, ha regalat una assistència deliciosa a Álvaro Iglesias, que ha rematat de primeres, establint el 2-1. Tot i ser inferior en joc i ocasions, Espanya ha aconseguit remuntar just abans del descans.

Lleonart no falla el penal stroke

strokeA la represa, França ha acabat trobant premi a la insistència en els penals córner. Goyet ha restablert l’empat amb el 2-2. Però l’alegria li ha durat només un minut al conjunt visitant, ja que immediatament després el porter francès ha comès un penal stroke. Xavi Lleonart, que ja n’havia transformat un divendres, ha tornat a assumir la responsabilitat i no ha fallat. Amb el 3-2 s’ha arribat a l'últim quart, 15 minuts plens de suspens amb tot per decidir. França s’ha bolcat en atac, aprofitant que Espanya s’ha quedat temporalment amb un home menys durant cinc minuts per la groga que ha vist Marc Sallés. Però en el moment de màxima tensió, els red sticks han resistit de valent, procurant allunyar el perill a camp rival. França ho ha intentat a la desesperada, però no ha aconseguit doblegar la ferma resistència dels amfitrions, que han vist com l’esforç titànic realitzat durant 24 hores ha acabat amb un premi desitjat des de fa quatre anys. Espanya tornarà a tenir representació masculina d’hoquei herba en una cita olímpica.