BARÇA
Esports 25/03/2016

Aprendre a sumar

El futbol de Johan Cruyff era una lliçó de matemàtiques

Natalia Arroyo
3 min
Johan Cruyff / EFE

BarcelonaEra fàcil i no ho era. La seva instrucció probablement era tan senzilla com "no donis la pilota fins que no et surti un rival", però aplicar-ho en un terreny de joc s'elevava a la màxima complexitat. El futbol de Johan Cruyff era una lliçó de matemàtiques, una sessió d'1+1 i 2+1, de línies i triangles, de xarxes i moviments. "Si ells són tres aquí al mig, jo n'hi poso quatre". I els esglaono i els ajunto i els atrec i els distrec. I guanyo. Cruyff era una mirada especial, un ull privilegiat, capaç d'imaginar abans que ningú les pròximes tres jugades si aquest fa això i aquell fa allò altre. I aconseguia que aquest fes això i aquell fes allò altre, conscient del seu poder d'atracció, i pletòric d'autoestima. Amb el temps, els rivals ja sabien que baixaria a remenar-la al mig del camp per accelerar quan s'apropava a l'àrea.

Cruyff amb Holanda pel centre de l'atac

Sabien que els concentraria prop seu, els faria venir i venir i venir, fins que canviaria l'orientació per deixar sol davant del porter algun company. Sabien que, quan semblava arraconat a la banda, d'esquena a gol, inventaria algun retall per sortir-se amb la seva. Ho sabien, però no hi podien fer gran cosa. Ell sempre resolia la ics de l'equació.

Cruyff

Holanda i el futbol total, Cruyff i l'omnipresència. La base, la construcció, el canvi de ritme, el gol. Ritme i ritme. Toc i conducció. El futbol com a monòleg, com a atac permanent, com a joc per divertir.

No és fàcil traslladar el futbol que un sent a una pissarra. Donar als altres la responsabilitat de plasmar el que tu veus per inèrcia, per talent, sense voler. Però amb aquella senzillesa del seu 2+1 des del porter va seduir els seus per fer-los fer màgia. Onze Cruyffs al camp. Sumant, restant. Quan la toco. Quan me la quedo. Si jo condueixo i aquest em ve i aquell m'ofereix una línia de passada i jo l'hi dono, i ja hem superat una línia i ja progressem, i ja rematem, i ja hi som. Fàcil.

Cruyff
Cruyff

Dels seus conceptes futbolístics, el Barça en va fer manaments, una filosofia de joc, un manual on refugiar-se contra adversaris més forts, més rics, més ràpids. Pragmatisme d'èxit: si el rival és bo en estratègia, no deixem que tiri un córner; si avancem la línia, reduïm el seu espai de contraatac, si ataquem junts, podrem robar-la abans i tornar a atacar.

Tres jugadors del Barça pressionant la sortida de pilota rival
Dos jugadors del Sampdoria en fora de joc

Amb Cruyff el Barça es va apoderar de la pilota i, des de llavors, és un tirà convençut de la possessió. Sempre amb matisos, però sempre a l'atac: és el seu llegat. No ha sigut mai tenir la pilota per tenir-la, sinó per moure un rival. Sumar aquí, que restin allà. Sona fàcil. Tan difícil. Cruyff.

stats