02/04/2012

El drama silenciós de Seydou Keita

2 min
Seydou Keita en una imatge d'arxiu. A la foto petita soldats patrullant per Bamako.

Seydou Keita va jugar pocs minuts davant de l'Athletic. Futbolista pragmàtic però de joc poc vistós, va fer la seva feina i va marxar sense cridar l'atenció, com sempre. Però el malià aquests dies s'ha entrenat amb un posat seriós. Acostumats a passar per situacions complicades com les malalties d'Abidal o Tito Vilanova, els jugadors del Barça saben ara que un company pateix per una raó ben diferent: Mali viu una greu guerra civil i Seydou Keita pateix. Guardiola ja ha parlat amb el malià, que està en contacte amb la seva família de Bamako.

Molts catalans van saber la situació de Mali gràcies a les paraules de Seydou Keita durant l'última Copa d'Àfrica, quan va plorar demanant la fi de les hostilitats. Des de llavors, Keita ha parlat només un cop en roda de premsa a Barcelona, però ara prefereix mantenir silenci perquè la situació a Mali és confusa. A més, Keita no vol ser portaveu de res i aquella crida a la pau del gener ja va ser utilitzada per polítics.

Els tuaregs són el 10% de la població de Mali i viuen al nord, on lluiten des de fa anys per crear un estat propi que hauria d'incloure part de Mali, del Níger i d'Algèria. Els tuaregs que viuen a Mali van quedar governats per ètnies de raça negra que representen el 90% de la població i viuen majoritàriament al sud, com els bambara -poble al qual pertany Seydou Keita- o els fula. Els últims mesos aquest conflicte ha tingut una escalada de violència i ahir els militants del Moviment d'Alliberació d'Azaouad van entrar a la l'última ciutat del nord que encara no controlaven, la històrica Tombouctou.

Els tuaregs sempre s'han sentit discriminats. Perduts entre les seves tradicions nòmades i l'època del sedentarisme, molts tuaregs van marxar a Líbia per guanyar diners lluitant a les ordres de Gaddafi. I un cop el líder va caure, van tornar a casa carregats d'armes per iniciar una ofensiva ràpida que els ha dut a fer fora l'exèrcit de tot el territori que reclamen com a històricament seu. Hi ha ajudat molt l'últim cop d'estat de l'exèrcit contra el president, Amadou Toumani Touré, que ha generat un caos aprofitat pels rebels.

Seydou Keita és una figura molt popular al seu país, on el vinculen al president deposat Amadou Toumani Touré, que l li va agrair personalment la seva decisió de tornar a la selecció.

Amb mig país en mans dels tuaregs i l'altre meitat sota control de militars colpistes, Seydou Keita pateix en silenci esperant notícies d'un territori que corre el seriós perill de trencar-se.

stats