Esports 16/06/2021

Eleccions amb polèmica a la Federació Catalana de Tenis

El candidat a la presidència Jaume Marqués critica que ha tingut "desavantatge" respecte a Jordi Tamayo

Quim Salvans
3 min
Una persona juga a tenis a un club

BarcelonaLa Federació Catalana de Tenis (FCT) celebrarà finalment eleccions aquest dijous després d'un llarg procés electoral plagat de polèmica. El candidat a la presidència Jaume Marqués ha resistit a una sèrie d'impugnacions de Jordi Tamayo, l'altre aspirant i últim president de la FCT, i aquest fet l'ha obligat a preparar una campanya a contracorrent i plena d'obstacles. L'ARA ha pogut parlar amb Marqués, el qual ha detallat la situació que s'ha trobat de principi a fi.

Tot va començar el 22 de març. A causa de la pandèmia, la FCT va celebrar telemàticament l’Assemblea General Ordinària de clubs, en què es van convocar eleccions. Encara que la llei obliga a aprovar tot el reglament electoral de forma presencial, es va donar prioritat a la situació extraordinària actual i ningú va interposar-se. Segons Marqués, Tamayo "es pensava que seria l'únic aspirant a la presidència, però es va sorprendre quan vam presentar la nostra candidatura". A partir d'aquell moment, perquè Tamayo pogués fer campanya electoral com a candidat, era un requisit imprescindible que ell i els seus membres de junta abandonessin el càrrec. El 30 d’abril va dimitir, però el dia 24 ja havia demanat els avals als electors. "Això és una irregularitat. Va fer trampes. El sol fet de demanar avals ja forma part de la campanya, encara que ell discrepés. També va fer un escrit d’acomiadament quan encara era president, però realment el missatge era purament electoral", diu Marqués.

Des de l'inici de la campanya electoral, Marqués afirma que el seu equip "ha tingut molts problemes per contactar amb tots els clubs de tenis de Catalunya" per poder presentar a tothom la seva proposta, ja que "la Federació i la Junta Electoral mai van proporcionar totes les dades" que van demanar. Marqués lamenta que han tingut "molt desavantatge respecte a l'altre candidat" perquè han hagut de fer "sobreesforços en un termini de temps molt curt". Tot això ho van reclamar al Tribunal Català de l’Esport (TCE) i els hi ho van desestimar. 

Les eleccions estaven previstes per celebrar-se el 26 d'abril, però Marqués va denunciar que només estaven programades a Barcelona. El candidat granollerí va fer una al·legació a la seu central en què reclamava que s'estava privant molta gent de votar. "Era incomprensible dir-li a una persona que havia de fer més de 200 quilòmetres per votar. Traslladar algú que viu tan lluny de Barcelona era una indirecta perquè directament no vingués. I més en la situació actual". Finalment, el TCE va acceptar la seva queixa i les eleccions se celebraran també a Reus, Lleida i Girona.

Per si no n'hi havia prou, Marqués va haver de fer una altra reclamació al Tribunal Català de l'Esport. Una vegada que els dos candidats a la presidència tenien els avals, Jordi Tamayo va impugnar que s'havia de tombar la candidatura de Marqués perquè un dels membres de la seva junta no complia un any amb la llicència federativa. La junta electoral va donar la raó a Tamayo i van enderrocar-li la candidatura. Per tant, el 26 de maig va quedar tot anul·lat i només hi havia un únic candidat a les eleccions (l'antic president). Immediatament, Marqués va acudir de nou al TCE per dir que no estaven d’acord amb la decisió que s'havia pres, perquè feia quatre anys Tamayo va tenir el mateix problema i simplement es va excloure aquella persona de la candidatura. El dia 10 de juny, a una setmana de les eleccions, el TCE va donar per vàlida la queixa de Marqués. Per a ell ha resultat ser una "carrera d'obstacles" haver hagut d'encarar la recta final de la campanya electoral amb tan poc temps. "Hem anat a contrarellotge, hem jugat amb desavantatge i l’altre candidat ha tingut accés a informació que nosaltres ens hem hagut de buscar", lamentava.

"L'objectiu és que la FCT treballi per als clubs"

Marqués té clar que si es proclama president voldrà "ajudar al màxim tots els clubs de tenis catalans" i assegura que "sense ells no hi hauria els grans jugadors ni les escoles que hi ha". "Aquests últims anys, la Federació hauria pogut fer molt més pels clubs. Sense anar gaire lluny, durant la pandèmia altres federacions han ajudat molt els clubs i aquí no s'ha fet res, més enllà d'enviar protocols d'actuació". Marqués afirma que "hi ha molts clubs petits que no han sabut com havien de demanar una subvenció i quins tràmits havien de fer". Creu que "no n’hi ha prou amb informar, ja que la Federació ha de ser una eina per fer la vida més fàcil a tothom, des del més gran fins al més petit". Considera que la solució era "fer un servei que facilités la vida a tothom".

La junta electoral ha fixat l'horari de votació de 10 a 18 h i es calcula que dels 217 clubs de tenis que hi ha al territori català, votaran entre 140 i 150 entitats.

stats