EL MOMENT MÉS DELICAT DEL REGAL BARÇA
Esports 11/04/2011

Un pas endavant de Pascual és un pas més cap a l'ACB

David Jover
3 min
Pascual afronta els dos últims mesos de competició amb la il·lusió de trobar solucions.

Els grans entrenadors del món del bàsquet han de viure un procés d'aprenentatge que va més enllà de guanyar partits. Ningú dubta de la bona trajectòria del Regal Barça, i menys encara del preparador de Gavà, però ara, que les coses s'han complicat a causa de quatre derrotes seguides -dos contra el Panathinaikòs a l'Eurolliga, una contra el Bilbao i l'última contra el Madrid-, és quan Xavi Pascual ha de reconduir la situació i demostrar tothom que no només sap portar les regnes de l'equip quan el vent bufa a favor sinó que sap trobar solucions i aportar noves idees a l'equip quan aquest es veu incapaç de superar rivals a qui fa dos mesos hauria passat per sobre d'una manera gairebé insultant.

Des que Pascual va ser nomenat primer entrenador el febrer del 2008, després de la destitució de Dusko Ivanovic, no havia perdut mai quatre partits seguits. La pitjor ratxa, fins dissabte, era de tres derrotes consecutives en dues ocasions. Totes dues, però, a la final dels play-off pel títol de Lliga contra l'actual Caja Laboral, la temporada 2007-08, i també contra els bascos la temporada passada.

Canvi de mentalitat

El primer triomf de Pascual amb el seu cos tècnic i els jugadors va ser psicològic. L'antic Tau Cerámica tenia la mida presa als blaugranes i cada partit contra els baskonistes era un suplici amb resultat desfavorable. Però un gran treball tàctic, acompanyat d'un canvi de mentalitat, va fer que la truita es girés i que la temporada posterior, la del 2008-09, el Regal Barça s'imposés als bascos en la final de la Lliga ACB i també en els quarts de final de l'Eurolliga després d'una eliminatòria al millor de cinc partits. La constància i la feina diària van forjar l'equip que la temporada següent va enlluernar a la Supercopa, a la Copa del Rei i a Europa aconseguint l'Eurolliga.

Però ara tot això és passat. Cal tornar a donar la volta a una situació que s'ha complicat després de les dues derrotes seguides a l'ACB: la primera al Palau Blaugrana contra el Bizkaia Bilbao Basket la setmana passada, i la d'aquest dissabte contra el Reial Madrid a la Caja Mágica. En el bàsquet, igual que en el futbol, la gent té poca molt poca memòria, i ara Pascual sap que ha fer un pas endavant per no donar cap argument als que pensen que no serà capaç de capgirar la situació. La confiança en ell, dins del club, és absoluta.

Reacció immediata

El primer antídot per esvair els dubtes que s'han generat a l'entorn blaugrana és un triomf en el pròxim partit a casa contra el Blancos de Rueda Valladolid, vuitè classificat. I a partir d'aquí, entrar en una dinàmica positiva que calmi els ànims i l'ansietat dels jugadors. Amb qui més s'ha de treballar l'aspecte de sentir-se a gust dins la pista és amb Ricky Rubio, ja que és el motor de l'equip. Si ell no està bé, l'equip ho nota.

Xavi Pascual és un dels millors entrenadors joves d'Europa i ara està davant d'una prova de foc. Aconseguir l'ACB després d'una sotragada tan gran com l'eliminació de l'Eurolliga donaria tranquil·litat en el si del club i permetria seguir el projecte encetat per ell i Joan Creus fa tres anys i que recentment va ser refermat fins al 2013. Pascual sap que un pas endavant seu com a entrenador ho serà per a tot el Regal Barça. Treball i implicació no en faltaran per aconseguir l'últim repte de l'any.

stats