Jocs Olímpics
Esports Jocs Olímpics 19/08/2021

"Una gran inspiració": un equip de refugiats competirà als Jocs Olímpics

ACNUR ha celebrat l'anunci fet pel Comitè Olímpic Internacional

à.g.
2 min
Yusra Mardini

BarcelonaACNUR, l'Agència de l'ONU per als refugiats, ha celebrat aquest divendres l'anunci fet pel Comitè Olímpic Internacional (COI) sobre els refugiats que competiran com a equip en els pròxims Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Aquest equip estarà format per dos nedadors sirians, dos judokes de la República Democràtica del Congo i set corredors d'Etiòpia, Somàlia i el Sudan del Sud. Tots van fugir de la violència i la persecució als seus països d'origen i van buscar refugi en llocs tan variats com Bèlgica, Alemanya, Luxemburg, Kenya i el Brasil.

"L'equip d'Atletes Olímpics Refugiats ens serveix de gran inspiració: tot i veure interrompudes les seves carreres esportives, aquests atletes refugiats d'alt nivell tindran finalment l'oportunitat de fer realitat els seus somnis", ha declarat l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats, Filippo Grandi. "La seva participació als Jocs Olímpics és un tribut al valor i la perseverança de tots els refugiats per superar les adversitats i construir un futur millor per a ells i les seves famílies. ACNUR està amb ells i amb tots els refugiats", ha afegit.

Els esportistes que formaran aquest atípic equip són: Rami Anis (Síria, natació), Yusra Mardini (Síria, natació), Paulo Amotun Lokoro (Sudan del Sud, atletisme), Yonas Kinde (Etiòpia, atletisme), Yiech Pur Biel (Sudan del Sud, atletisme), James Nyang Chiengjiek (Sudan del Sud, atletisme), Anjelina Nadai Lohalith (Sudan del Sud, atletisme), Rose Nathike Lokonyen (Sudan del Sud, atletisme), Popole Misenga (República Democràtica del Congo, judo) i Yolande Bukasa Mabika (República Democràtica del Congo, judo).

Segons ACNUR, la iniciativa d'enviar un equip de refugiats als Jocs de Rio no té precedents i llança un missatge clar de suport i esperança als refugiats de tot el món. A més, arriba en un moment en què més gent que mai es veu obligada a fugir de les seves llars a causa dels conflictes i la persecució. A finals del 2014, la població global de refugiats, desplaçats interns i sol·licitants d'asil va assolir la xifra rècord de 59.500.000 persones, i des de llavors ha seguit augmentant.

stats