Esports 06/05/2018

L’Espanyol es converteix en el primer botxí del Wanda a la Lliga

Melendo i Baptistão certifiquen la primera derrota de l'Atlètic al seu nou estadi

Roger Requena
4 min
Melendo celebra amb Gerard i Baptistao el gol que obria el marcador al Wanda Metropolitano

BarcelonaL'Espanyol podrà presumir d'haver-se convertit en el primer equip en la història de la Lliga que s'imposa a l'Atlètic al Wanda Metropolitano (0-2). El conjunt espanyolista va repetir el que havia aconseguit amb el nou San Mamés. El que fins ara només havien aconseguit el Chelsea, a la Champions League, i el Sevilla, a la Copa, ho han aconseguit els blanc-i-blaus en una competició en què, aquest curs, li té menjada la moral al conjunt de Simeone: el van vèncer amb un solitari gol de Sergio García a Cornellà-El Prat i, a la segona volta, han sigut dues dianes de Melendo i Baptistão les que han desequilibrat un atractiu i disputat duel. El menut atacant del planter, que ja va fer la guitza al Barça a la Copa, ha sumat el seu segon gol del curs contra un gran de la Lliga. Tots dos espanyolistes s'afegeixen a la llista d'anotadors visitants al Wanda en Lliga, que només conformaven, fins ara, quatre jugadors: Luis Suárez, Bacca, Willian José i Portu. L'Atlètic, de fet, no encaixava cap gol al seu nou estadi des de feia tres mesos, quan va empatar-hi el Girona el passat 20 de gener. L'Espanyol, a més, serà el primer conjunt que hi haurà marcat més d'una diana en Lliga.

El debut amb bon peu dels periquitos al Wanda té ben poc de casual. Contra un Atlètic sense intensitat ni tensió, els espanyolistes han completat una de les millors actuacions de la temporada. D'aquell equip capaç de naufragar amb estrèpit als camps del Leganés, el Deportivo, el Betis o el Getafe ja no en queda ni rastre. En només dues setmanes amb David Gallego, l'equip s'ha amarat d'una proposta que ha demostrat que era possible jugar un futbol completament diferent amb els efectius de l'actual plantilla blanc-i-blava. L'entrenador interí ha hagut de veure el segon temps des de la llotja al costat d'Òscar Perarnau i Raúl Tamudo perquè l'àrbitre l'ha expulsat al descans per haver-li fet unes observacions al túnel de vestidors. El tècnic de Súria és conscient que segurament no seguirà a partir del 20 de maig, però no serà perquè no hagi demostrat ser perfectament capaç de pilotar la nau espanyolista: en només dues setmanes ja ha guanyat més partits com a visitant, dos, que Quique Sánchez Flores en les 16 anteriors. Potser, sense saber-ho, l'Espanyol té un tècnic ideal per al curs vinent a casa. Triomfs com aquest al Wanda reforcen la seva candidatura. Si més no, amb ell, l'equip torna a somriure i a presumir d'un joc molt més atractiu, amb les idees clares i que, a sobre, dona resultats: set punts en els últims tres partits. Unes xifres i sensacions que no només justifiquen la seva elecció, sinó que confirmen que el canvi de tècnic era necessari i, segurament, s'hauria d'haver produït abans. Ara a l'Espanyol se li pot acabar fent curta la Lliga.

A la versió que ha exhibit l'Espanyol al camp de l'Atlètic se li poden fer ben pocs retrets. Els blanc-i-blaus han sortit disposat a triangular sense presses. La prioritat era no regalar pilotes a un Atlètic que, quan ensuma sang, no acostuma a deixar cap rival viu. La sortida des de darrere era força cuidada i ordenada, unes intencions que han tingut continuïtat al mig del camp, on el tracte amb la pilota ha sigut més acurat del que era habitual. El tècnic de Súria no vol que es rifi cap pilota, i per això considera fonamental proposar amb control sense pèrdues. Durant bona part del partit, l'Espanyol s'ha fet amo de l'esfèrica a costa d'un rival que, tot sigui dit, ha jugat a mig gas perquè ja no es jugava res a la Lliga i venia de jugar dijous. El context festiu amb el qual arribaven els madrilenys, que venien de celebrar la classificació per a la final de l'Europa League, hi ha ajudat. Simeone ha reservat d'inici homes com Griezmann, Saúl o Godín. Tampoc hi eren homes de pes com Juanfran o Diego Costa. El tècnic argentí, en canvi, sí que ha pogut comptar amb un Filipe Luís que s'ha recuperat, en només 51 dies, d'una fractura al peroné.

Vitolo, amb un xut creuat desviat al minut 20, ha generat tota la producció ofensiva de l'Atlètic en tot el partit. L'Espanyol hi ha respost amb una rematada al pal de Gerard Moreno, que no només s'ha quedat sense marcar sinó que ja no podrà assolir una fita que no aconseguia cap jugador des que ho va fer per últim cop Coloccini el 2008: ser l'únic jugador de camp de tota la Lliga que disputa tots els minuts del campionat. Gallego l'ha substituït quan faltaven vuit minuts per al final.

El perpetuenc, malgrat tot, ha tornat a completar una gran actuació. D'una passada seva cap a Baptistão que el brasiler no ha pogut controlar n'ha nascut el primer gol. Melendo ha recollit un rebot a la frontal i, amb la dreta, ha superat Oblak amb un xut que ha desviat Savic. L'Atlètic no ha tingut resposta a la diana espanyolista, i els visitants ho han aprofitat per adormir el partit amb la pilota. Baptistão, a qui Simeone va descartar anys enrere, ha perdonat el segon pocs minuts després, però ha sigut qui ha acabat tancant el marcador amb una fuetada. La temporada de l'Espanyol seguirà sense ser bona, però almenys, amb Gallego, hi està posant una mica de maquillatge.