Esports 09/05/2018

El Vila-real convenç Gerard Moreno per tornar a Castelló

El conjunt groguet, posseïdor del 50% dels seus drets econòmics, haurà de pagar 20 milions

Roger Requena
4 min
Gerard Moreno, durant la seva etapa al Vila-real

BarcelonaLa segona etapa de Gerard Moreno a l'Espanyol és molt a prop d'acabar-se. Segons ha avançat 'RAC1', el Vila-real ha convençut l'atacant de Santa Perpètua de la Mogoda per tornar a l'entitat que va deixar el 2015. Tres cursos i 38 gols oficials més tard, Moreno podria fer el viatge a la inversa en una operació que deixaria 20 milions a les arques de l'Espanyol, que només en posseeix el 50% dels seus drets econòmics. L'Espanyol no negociarà pel jugador, i només permetrà que surti pel valor de la seva clàusula.

Com va explicar l'ARA el 30 d'abril, el conjunt de Castelló tenia previst apostar fort per ell per recuperar-lo, i era un dels clubs més ben situats per fer-se amb els seus serveis. Rac1 va avançar principi d’acord entre jugador i Vila-real, una operació que l’Ara ha pogut confirmar de fonts properes al club castellonenc. L’acord està pràcticament tancat, encara que avui el jugador ha dit que no hi ha res firmat.El conjunt groguet parteix amb posició d'avantatge per recuperar-lo, ja que només hauria d'abonar 20 milions d'euros, la meitat de la seva clàusula de rescissió (que és de 40 milions fins al 30 de juny, i de 50 a partir de l'1 de juliol).

Gerard ha assegurat aquest dimecres que encara no hi ha res firmat amb el Vila-real, encara que ha reconegut l'interès del conjunt de Castelló. El canvi de parer del jugador s'entén pels dubtes que li genera el projecte espanyolista, estancat enguany. Amb el Vila-real tornarà a jugar l'Europa League, competició que ja va disputar en la seva etapa anterior. A més, ho farà sent una peça clau del projecte de cara a la propera temporada, així com un dels més ben pagats de la plantilla. Tornar al Vila-real, a més, li permetria no allunyar-se gaire del seu entorn familiar, una premissa fonamental –i amb la qual també volia jugar el València– per seduir-lo. En l'última aparició en una zona mixta, el davanter no només no va aclarir si es quedaria, sinó que va reconèixer que caldria esperar a veure què passa en el pròxim mercat de fitxatges. Va obrir les portes, per tant, a una possible sortida. L'operació podria accelerar-se els pròxims dies, un cop arribi Chen Yansheng a Barcelona a finals de setmana. L'arribada del president xinès servirà, a més, per decidir quins candidats a director esportiu i entrenador són escollits de cara al curs vinent.

La venta més cara de la història

El perpetuenc, format al planter de l'Espanyol, va fitxar pel Vila-real el 2010, amb 18 anys, per formar part de les categories inferiors. Després d'escalar categories i arribar al primer equip, on va firmar 16 gols la temporada 2014-15, Moreno va tornar a l'entitat blanc-i-blava per 1,5 milions d'euros. Ho va fer perquè el Vila-real, que aquell estiu havia fitxat Bakambu i Soldado, no li assegurava la titularitat. L'Espanyol recuperava el fill pròdig, però amb una fórmula de propietat compartida i una clàusula que obligava l'entitat espanyolista a pagar el 30% al Vila-real en cas de rebre una oferta igual o superior a 7 milions.

Si finalment el Vila-real abona els 20 milions per Gerard Moreno, convertirà al perpetuenc en la venta més cara de la història de l'Espanyol, superant els 16,8 milions que va pagar el Deportivo per Sergio González el curs 2001-0 (2.800 milions de pessetes) i els 16 del Roma per Dani Osvaldo el curs 2011-12.

El conjunt groguet havia fet diversos intents per recuperar l'atacant de Santa Perpètua de la Mogoda, però ell sempre havia refusat l'interès, prioritzant seguir al club on se sentia a casa. Després d'una excel·lent temporada en què porta 18 gols –15 a la Lliga i 3 a la Copa–, Moreno ha atret l'atenció de diversos clubs interessats en els seus serveis, entre els quals el Vila-real mateix, el València i l'Atlètic de Madrid. Després de la venda de Bakambu en aquest mercat hivernal, el Vila-real té diners i la necessitat de recuperar un atacant de primer nivell. El conjunt groguet, a més, podria fer negoci amb l'atacant espanyolista, ja que clubs com el València o l'Atlètic podrien oferir quantitats superiors a la dels mencionats 20 milions.

Obligats a reinventar-se, un cop més

La sortida de Gerard Moreno de l'Espanyol s'explica per la necessitat que té el club de vendre per quadrar números. En la memòria econòmica de l'exercici 2016-17, l'entitat va preveure per a l'actual exercici (és a dir, abans del 30 de juny) un import en vendes de jugadors de 17,2 milions. Amb el traspàs de Javi Fuego al gener (750.000 euros), també al Vila-real, l'entitat espanyolista ja va rebaixar part d'aquesta xifra, a banda d'alliberar una important fitxa en la massa salarial.

La marxa del perpetuenc reobrirà un escenari que no és nou a l'entitat, i que coneix bé l'actual director general esportiu, un Òscar Perarnau que en la seva antiga funció de director esportiu ja va haver de passar per diferents moments on els deutes obligaven a vendre els millors jugadors a baix cost. Serà un cop dur per la davantera del club, que ara li haurà de buscar un relleu de garanties per l'atac blanc-i-blau. El 2010 va marxar Raúl Tamudo, el 2011, Osvaldo, el 2015, Christian Stuani i Sergio García i ara, el 2018, serà el torn de Gerard Moreno.

stats