Esports 28/01/2018

La ruleta russa de Butarque desinfla encara més un Espanyol sense rumb

Hermoso, protagonista de la derrota per haver fet tres gols, dos dels quals en pròpia porteria

Roger Requena
4 min
Sergio García cau al terra sota la pressió de Gabriel Pires

BarcelonaL'Espanyol segueix desinflant-se en una Lliga en què, si no aconsegueix fer un miracle, se li farà molt llarga. A Butarque, els blanc-i-blaus han patit de valent (3-2) en un enfrontament en què han pagat més cars els errors propis que els mèrits del rival. En una actuació per oblidar, Mario Hermoso, sense voler-ho, s'ha convertit en protagonista negatiu amb tres gols, dos dels quals a la seva pròpia porteria. Aquest curs encara no havia marcat cap defensa de l'Espanyol, i a Butarque, que ha viscut una ruleta russa en què podia marcar qualsevol jugador, n'han fet quatre, encara que dos a la porteria equivocada.

Els blanc-i-blaus han tornat a exhibir una de les seves pitjors facetes, la d'equip massa previsible. Amb Sergio García, Baptistão i Moreno despenjats del joc, la connexió amb el bloc defensiu resultava gairebé impossible. Amb Víctor Sánchez pendent de les cobertures i David López incrustant-se en els centrals, Granero era l'únic migcampista que intentava portar la batuta. El madrileny, però, no veia passades fàcils entre les línies juntes d'un Leganés que ofegava l'únic cervell espanyolista. Els madrilenys, que n'han tingut prou amb fer un partit senzill, sense complicacions, però complet des de la pissarra, no han tardat gaire a obrir la llauna. Un xut ras creuat de Brasanac ha tocat el pal, i el refús l'ha recollit Zaldua, que ha tornat a centrar la pilota al cor de l'àrea, on Hermoso, desafortunat, ha posat el peu i l'ha desviat al fons de la xarxa.

Només havien passat 10 minuts, però l'escenari s'havia complicat de forma notòria. I encara més un escenari com Butarque, on només dos equips, el Getafe i el Barça, havien marcat dos gols al Leganés aquest curs. L'Espanyol ha estat el tercer, però no li ha servit de res. Amb els puntes blanc-i-blaus desconnectats, la feina dels homes d'Asier Garitano els permetia viure amb una certa comoditat. L'Espanyol intentava enllaçar amb els atacants amb desplaçaments llargs d'Hermoso, però només facilitaven la feina d'un conjunt que es veia afavorit pel joc aeri. Sense transicions, l'Espanyol es desinflava, perjudicat al primer temps per la força del vent i per un sol que tenia de cara. Tant si era pels condicionants climatològics com per la falta de precisió en els llançaments, l'Espanyol no aconseguia servir una sola falta centrada o córner amb encert. I això que n'han tingut molts. L'estratègia, però, aquest curs se'ls està resistint, als periquitos.

Navarro, pura potència

Mentrestant, el Leganés arribava amb relativa facilitat a l'àrea de Diego López. Superada la mitja hora, Guerrero ha pispat la pilota a Óscar Duarte en la zona de construcció, però ha fet massa llarg l'últim control i ha acabat topant amb el porter gallec, que ha imposat el seu cos i ha salvat el segon. Just abans del descans, qui ha tingut a tocar l'empat ha estat Hermoso, que precisament a la sortida d'un córner s'ha trobat amb un rebot botant dins l'àrea. El xut, però, amb Cuéllar venut i tota la porteria per a ell sol, ha anat a parar al cap de Bustinza, providencial per mantenir l'avantatge dels seus fins al descans.

A la represa, l'Espanyol només ha tardat quatre minuts a trencar la previsibilitat que havia mostrat al primer temps. En la primera pujada amb espais, Navarro va rebut una pilota en posició d'extrem, i no ha dubtat a superar Raúl García amb una autopassada que l'ha deixat sol dins l'àrea. Quan semblava que centraria, el lateral, tot potència, ha igualat el marcador amb un xut dirigit a l'escaire. Aquest era el primer gol d'un defensa periquito aquest curs. I Navarro en podria haver firmat un altre gairebé de calcat quan a falta de 10 minuts del final s'ha desfet de fins a tres defenses dins l'àrea i ha acabat estavellant la pilota al travesser en un xut poderós.

Poc abans, Guerrero havia tornat a avançar el Leganés després de rematar amb el cap una centrada amb l'exterior de Raúl García des de l'esquerra. El 2-1 havia arribat en els minuts en què l'Espanyol semblava més còmode. O, almenys, en què disposava de més pilota, que sovint acostuma a ser una mala notícia per als homes de Quique Sánchez Flores, que perden el rumb quan es tracta de dominar un rival. Si l'any passat presumien de ser un equip solvent en el replegament, la transició i la definició, enguany, tot i tenir més matisos, no acaben de consolidar un estil definit.

I aquest desconcert general, contra equips que estan ben treballats –com l'Espanyol del curs passat–, passa factura. Dos minuts després que el pal evités el segon de Navarro, Amrabat ha agafat una pilota que venia de recuperar l'àrbitre per al Leganés, que ha tocat amb la cama una passada de Darder. L'extrem ha provat de centrar al cor de l'àrea, on no hi havia cap company seu, però Hermoso s'ha encarregat de tocar prou la pilota per fer-la impossible per a un Diego López que ha tornat sense encert a la Lliga: ja li han fet sis gols en dos partits. El central, gairebé sense voler, acabaria escurçant distàncies en una falta en què Cuéllar ha fet una sortida nefasta i ha permès que la pilota acabés al cap d'Hermoso.