L’ALTRA MIRADA
Esports 07/07/2017

Convertir els esportistes d'elit en ponents d'èxit

El CAR de Sant Cugat ha trobat una fórmula perquè l'aprenentatge d’un esportista ajudi les empreses en el seu dia a dia

i
Natalia Arroyo
3 min
L’esperit d’un esportista optimitza les empreses

Sant Cugat del Vallès“Jo he treballat per objectius tota la vida. He fet taekwondo des de petit i gestionar la pressió no m’agafa de nou”. Al David Torelló li és impossible no aplicar l’aprenentatge esportiu al seu dia a dia laboral. Se sent més segur al despatx gràcies a les experiències acumulades en època d’entrenaments i combats. Per això, quan des de l’asseguradora holandesa Nationale-Nederlanden van augmentar-li la responsabilitat, va tenir clar que hi havia de trobar un lligam amb l’esport, la seva eina bàsica per afrontar les situacions empresarials més importants. La gestió del canvi, la visió estratègica, el treball en equip, el lideratge. Són temes comuns en la realitat d’un esportista que també poden traslladar-se a l’oficina.

Recuperant vells telèfons de la seva etapa al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat, va posar-se en contacte amb el servei d’atenció a l’esportista (SAE) i de la seva demanda va néixer el programa CAR’Speakers, un projecte que converteix dinou esportistes en ponents per a empreses.

“Ja he fet unes quantes xerrades i estic molt contenta. Veus que connectes amb la gent i que t’agraeixen el que els expliques, i és fantàstic”. La Carla Casals, nedadora paralímpica, fa ponències sobre motivació i inspiració, rendiment emocional, esperit d’equip o gestió del fracàs. La seva deficiència visual no li va impedir llicenciar-se en comunicació audiovisual, ni treure’s un màster en escriptura per al cinema i la televisió, i un en coaching i lideratge personal. “Ella és un exemple del que són aquests esportistes: com més difícil ho tinc, més difícil m’ho poso. I se’n surten”, explica l’Anna Benito des del SAE.

La idea de CAR’Speakers és identificar i transferir els models de l’alt rendiment de l’esport a l’empresa, de manera que s’aporti un valor afegit al treballador. “Funcionen molt millor aquestes xerrades d’atletes que una estada de convivència, que també està de moda”, defensa Torelló. L’esportista té el bagatge de la competició i ara intenta adquirir nocions comunicatives per traslladar-ho al micròfon. Van rebent formació i, quan una empresa contacta amb el CAR i demana una xerrada concreta, es prepara la ponència de manera específica amb l’esportista i el professorat del centre.

“Si volem transmetre alguna cosa amb la gent que tenim al davant, primer hem d’emocionar. I en això sou especialistes”. El psicòleg Pep Marí mirava de fer veure als deu esportistes a qui s’adreçava en una sessió matinal al CAR, que per motivar és important parlar des de la passió. Inspirar des del record, des de les sensacions. Des dels valors, la nova temàtica de CAR’Speakers. “Els valors determinen la nostra personalitat. La nostra personalitat determina el nostre valor”, els anava dient Marí.

Dividits en grups de cinc, van posar en comú el que els defineix com a col·lectiu d’elit. Sacrifici, empatia, col·laboració. Constància, esforç, il·lusió. El debat estava ple de matisos. Treball en equip o confiança? Compromís o disciplina? “Tot està lligat! Necessites creure en el teu fisioterapeuta o en el teu entrenador per avançar, i necessites que ell t’entengui a tu. Però també necessites que t’apassioni el que fas per sacrificar-t’hi tant”, apuntava amb energia la marxadora Bea Pascual, especialista en xerrades sobre esperit de superació, motivació i salut, benestar i esport. “Sense il·lusió no hi ha disciplina”, s’hi sumava Chuso García Bragado, habitual en lideratge, presa de decisions i resistència a la pressió. “Es tracta de transmetre el que hem viscut en un camp o al vestidor, i fer-ho útil a la gent fora de l’esport”, es desafiava Miki Delàs, que encara no s’ha estrenat com a ponent. “Ells tenen l’experiència viscuda, són un mirall. L’únic que faig és ensenyar-los com tocar la tecla a l’altre costat”, diu Marí. Com inspirar.

stats