POLIESPORTIU
Esports 21/08/2019

Agenollar-se o aixecar el puny al podi tindrà conseqüències

Els esportistes que van protestar contra Donald Trump seran castigats si reincideixen

àlex Gozalbo
2 min
Race Imboden agenollat al podi dels Jocs Panamericans.

BarcelonaLes protestes del món de l'esport contra Donald Trump després de la violència que ha assotat els Estats Units en les últimes setmanes tindran conseqüències. Race Imboden, que es va agenollar al podi en el moment en què sonava l’himne dels Estats Units després de guanyar la medalla en floret per equips, una modalitat d’esgrima, als Jocs Panamericans de Lima 2019, serà sotmès a dotze mesos de vigilància. Gwen Berry, l’atleta nord-americana que després de guanyar la medalla d’or en llançament de martell va aixecar el puny imitant el famós gest de Tommie Smith i John Carlos als Jocs Olímpics de Mèxic del 1968, ha rebut la mateixa condemna: dotze mesos de vigilància.

La notícia l'ha avançat el diari 'USA Today', que explica que el Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units ha reprimit, però no ha suspès o castigat, els atletes nord-americans que van dur a terme les protestes. Aquesta mena de llibertat condicional significa que els esportistes seguiran competint i sent elegibles per competir en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, però si en els pròxims dotze mesos reincideixen en alguna altra protesta rebran càstigs més severs, segons els va informar Sarah Hirshland, CEO del Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units.

“Hem de demanar un canvi. Vaig tenir l’honor de representar l’equip dels Estats Units en els Jocs Panamericans i em vaig emportar a casa l’or i el bronze. Tot i això, el meu orgull s’ha vist estroncat per les múltiples deficiències del país que estimo amb tot el meu cor: racisme, no control de les armes i maltractament a immigrants”, va resumir Imboden. L’atleta, de 26 anys, va confessar que es va posar “bastant nerviós”, però que no es penedeix de la seva protesta, inspirada en Colin Kaepernick, el jugador de futbol americà que porta tres anys sense equip. “Vaig parlar amb els meus companys d’equip abans de fer-ho. Els vaig preguntar si estaven d’acord que ho fes i em van donar el vistiplau”, va explicar. “Quan vaig veure coses que m’entristien, com a ciutadà nord-americà, com a atleta nord-americà, vaig pensar que era l’hora de fer el pas i utilitzar la meva plataforma per parlar-ne”, va resumir.

Uns dies abans es van produir protestes durant un partit de la Major League Soccer (MLS), la competició professional de futbol. El nord-americà Alejandro Bedoya va celebrar un gol a l’Audi Field de Washington agafant un micròfon d’ambient i demanant als congressistes mesures urgents. “Escolteu, Congrés, feu-hi alguna cosa. Poseu fi als tirotejos de seguida”, va cridar. No és la primera vegada que el futbolista, d’arrels colombianes, parla sobre la política dels Estats Units, ja que fa un parell d’anys va assegurar, després que Donald Trump assumís la presidència, que el seu país era “la riota del món”.

stats